Belföld

Ismét rászállt a Microsoftra az Európai Bizottság

A szoftvergyártó újra összecsap a brüsszeli trösztellenes bizottsággal. Az európai versenyhivatal szerepét betöltő bizottság szerint a Microsoft ugyan kifizette a 497 millió eurós (120 milliárd forintos) bírságot, de a piaci erejét korlátozó intézkedéseknek nem tett eleget.

Korábban már hírt adtunk a döntésről, melyet a Microsoft sikertelenül megfellebezett az Európai Bíróságnál, majd azt kérte, hogy függesszék fel a tisztességtelen piaci magatartás miatt rá kiszabott intézkedések végrehajtását.


Brüsszelben most azt szeretnék elérni, hogy a Microsoft csökkentse azt az összeget, amiért más szoftvergyártók hozzáférhetnek a Windows operációs rendszer forráskódjához, írja a Financial Times.


Erre azért van szükség, mert az asztali számítógépek piacán az amerikai szoftveróriás 95 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, és a kiegészítő szoftverek (irodai és szórakoztató alkalmazások, mérnöki programok) gyártói túl magas áron juthatnak hozzá azokhoz a kódokhoz, amelyek segítségével ezek a szoftverek működni tudnak a Windows rendszerben.


A bírsággal együtt a Seattle-i céget arra is kötelezték, hogy tegye könnyebbé az együttműködést a többi szoftvergyártóval, és ne éljen vissza piaci erőfölényével. A Microsoft a személyi számítógépek operációs rendszerei között piacvezető, de a szerverek és nagyobb számítógépek piacán, valamint az audio- és videoprogramok terén jóval kisebb az erőfölénye, ezt egyelőre nem vizsgálják az európai piacvédők. Ugyanakkor arra kötelezték a céget, hogy operációs rendszerét dobja piacra a hang- és képfájlok lejátszására alkalmas Media Player nélkül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik