Belföld

Hollandiában diszkriminálják az új EU-tagok szolgáltatócégeit

Az Európai Bizottság figyelmeztette pénteken Hollandiát, amiért az új közép- kelet-európai tagországok szolgáltató vállalatait hátrányos megkülönböztetéssel sújtja a munkavállalók alkalmazásánál.

Az EU végrehajtó testülete azt helyteleníti, hogy a vállalatoknak előzetesen még akkor is munkavállalási engedélyt kell kérniük a Hollandiában ideiglenesen alkalmazni kívánt külföldi munkavállalók számára, ha az adott cég be van jegyezve az országban. Mivel ez nem kötelező az EU 15 régebbi tagállama, valamint Málta és Ciprus cégei számára, a bizottság hátrányos megkülönböztetésnek minősíti. Az EU felszólította az országot, hogy vessen véget a diszkriminatív gyakorlatnak.

Ha az ország tartósan nem tesz eleget a bizottsági felszólításnak, újabb intés után Brüsszel az Európai Bírósághoz fordulhat az ügyben. Immár másodfokú intést kapott pénteken Görögország is, mert hasonló rendszert tart érvényben az EU-tagországok azon cégeivel szemben, amelyek nem EU-tagországok állampolgárait is ideiglenesen alkalmazzák.

A bizottság kelet-európai cégektől érkezett panaszok nyomán indított vizsgálatot az ügyben. Az Európai Parlament is felhívta a testület figyelmét a visszásságokra.

A bizottság arra is emlékeztetett, hogy több EU-tagország – köztük Hollandia is – a csatlakozási tárgyalások során lehetőséget kapott arra, hogy ideiglenesen ne engedje teljesen szabadon munkát vállalni az új tagországokból érkező munkaerőt. Ez azonban nem vonatkozik a szóban forgó alkalmazottakra, mert az ő felvételük a szolgáltatások szabadságát érintő szabályokhoz, illetve a szolgáltatócégek alkalmaztatási lehetőségeit szabályozó cikkelyhez kötődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik