Belföld

Gyorsított kátyúkártérítés Budapesten

A kátyúk által okozott gépkocsisérülések tavaly 200 millió forintjába kerültek a közterület-fenntartó vállalatnak. A cég ígérete szerint ezentúl egyszerűbb lesz az ügyintézés.

Tavaly a több mint 4 ezer ilyen jellegű bejelentésből 2600 körülit ismertek el jogszerűnek. Ezekre több mint 200 millió forint kártérítést fizettek. Idén eddig 1000 körüli kárbejelentést kaptak a kátyúk miatt – közölte Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. igazgatója az MTI-vel. Új, Bánk bán utcai ügyfélszolgálatukon ezentúl az ügyintézés gyorsabb, egyszerűbb, kultúráltabb lesz.


A bejelentéseknél nem igényelnek rendőri jegyzőkönyvet, vagy tanúkat, csupán a hitelt érdemlő bizonyításhoz ragaszkodnak. Ennek módja lehet például egy fényképfelvétel is. A bejelentéseket a cég internetes honlapjáról letölthető, vagy az ügyfélszolgálati irodában beszerezhető adatlapon tehetik meg a károsultak. Az adatlapot postán is feladhatják a panaszosok, az ügyfélszolgálati irodában pedig soron kívül benyújthatják azt.


Az rt. saját dolgozói mellett esetenként külső szakértőkkel is ellenőrzi a bejelentéseket. Egyebek közt megvizsgálják, hogy valóban fővárosi tulajdonú úton történt-e a kár, illetve, hogy nem hajtott e túl gyorsan a járművezető előidézve ezzel a gépkocsi sérülését. Az igazgató szerint minderre azért is szükség van, mert mellékutakon található kátyúk által okozott károkért a kerületi önkormányzatok fizetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik