Belföld

Dali-grafikák a Műcsarnokban

Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból nyílik kiállítás április 1-jén Budapesten, a Műcsarnokban.

A művek Richard H. Mayer gyűjteményéből származnak, a német galéria-tulajdonos személyesen ismerte a katalán művészt, jó barátságban volt vele – mondta a tárlatot szervező németországi Kontakt Kiadó vezetője Ildiko Kühn.

A Salvador Dalí: Aranykor című kiállítás a művész tevékenységének azt a szegmensét mutatja be, amely még nem érte el az 1989-ben elhunyt alkotó legismertebb festményeinek népszerűségét – tette hozzá.

A rézből és aranyból készült nyomott lemezek bepillantást adnak a XX. század legértékesebb könyvkiadásainak előállítási folyamatába – mondta Ildiko Kühn.

A május 29-ig nyitva tartó tárlaton csaknem háromszáz alkotás tekinthető meg, a grafikák, rajzok akvarellek, világirodalmi illusztrációk mellett bemutatnak néhányat egy, a művész által tervezett porcelánkészletből, amely szintén Dalí sokoldalúságát bizonyítja.

A Mayer-féle gyűjteményből 2002-ben óriási sikerrel mutattak be egy válogatást Moszkvában, ezt követően az alkotások a németországi Bambergben, majd 2004-ben, a festő születésének 100. évfordulója alkalmából a Karlsruhe közelében lévő Bruchsal-kastélyban voltak láthatóak. A budapesti kiállítást követően a következő állomás a tervek szerint a tengerentúli Chicago lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik