Belföld

BÉT: stabilizálódást várnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a BUX 16 820,55 ponton nyitott pénteken. Ez a csütörtöki záráshoz képest 0,44 százlékos erősödés.

Az árfolyamok stabilizálódását vagy legfeljebb kisebb csökkenését várják pénteken a budapesti részvénypiacon a megkérdezett tőzsdei szakértők.

Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint megszűnőben van az eladói nyomás a magyar piacon, és a nemzetközi hangulat is kellemesebb, így stabil árakra számít. Hozzátette, hogy a Mol és az OTP saját részvény vásárlásai pozitívan hathatnak az árfolyamok alakulására.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője még bizonytalannak látja a piacot, és elképzelhetőnek tart egy kisebb mértékű csökkenést, amit azonban korlátozhat a Mol és az OTP saját részvény vásárlása.

A kisebb papírok közül az Émász piacán vár nagyobb mértékű visszaesést, miután az áramszolgáltató társaság tőzsdezárás után bejelentette, hogy nem fizet osztalékot. A papír árába véleménye szerint 900-1000 forint közötti osztalékvárakozás épült be előzőleg.

A BUX csütörtökön 161,61 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel, 16 746,75 ponton zárt. A forgalom magas volt ugyan, de nem kiemelkedő, meghaladta a 24 milliárd forintot, szemben a szerdai több mint 40 milliárd forinttal. A vezető részvények tovább gyengültek a szerdai záráshoz képest.

Legnagyobb forgalma az OTP-nek volt, több mint 8,5 milliárd forint, a bankpapír 6 470 forinton zárt, 18 forinttal alacsonyabban, mint szerdán. A Mol-részvények árfolyama 7,8 milliárd forintos forgalomban 10 forinttal 14 700 forintra csökkent. A Matáv-papírok záróára 890 forint volt, 10 forinttal alacsonyabb az előző napinál. A Richter jelentősen, 4 százalékkal, 1060 forinttal gyengült, 25 445 forinton zárta a kereskedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik