Belföld

Aki másban liberális, még egyetérthet a szülői pofonnal

Több mint 88 ezren töltötték ki az SZDSZ www.azenorszagom.hu címen indított internetes kérdőívét - közölte Horn Gábor.

A szabad demokrata ügyvivő szerint a január végén indított Döntsünk vagy hallgassunk róla? elnevezésű közéleti vitaébresztő kampány sikeres volt, az érdeklődők száma felülmúlta a várakozásokat. “Azt a fajta szándékunkat, hogy ezekről a szerintünk fontos közkérdésekről, amikről a politika gyakran szemérmesen hallgat, legyen közbeszéd, ezt azért a kérdések jelentős részében elértük” – mondta. A politikus beszámolt arról, hogy a 10 témakörben 44 kérdést tartalmazó teszt számos kérdésében “abszolút fölényt” kaptak a liberális válaszok.

Példaként említette, hogy az eutanázia lehetőségének biztosításával a válaszadók 76 százaléka értett egyet. A drogfogyasztás büntethetőségének témakörében feltett kérdésekre átlagosan a szavazók 70 százaléka képviselte a liberális álláspontot – mondta.

Meglepőnek nevezte, hogy csak 19 százalék szerint minősül egy szülői pofon a gyermek bántalmazásának, míg a többség ezt elfogadhatónak tartja.

Mint mondta, a homoszexualitás bizonyult az “igazi megosztó témának”: arra kérdésre, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet, 58 százalék igennel, 42 százalék nemmel válaszolt, míg 49 százalék szerint a homoszexualitás ellentétes az emberi természettel.

Az egyházakra vonatkozó felvetéseknél szintén megoszlottak a válaszok: 50 százalék véli úgy, hogy Magyarország keresztény állam, de ugyanennyien gondolják az ellenkezőjét. Arra a kérdésre, hogy az állam ne finanszírozza a hitéleti tevékenységet, az egyházakat a hívek tartsák el, 58 százalék igennel, 42 nemmel voksolt – mondta az ügyvivő. Hozzátette: a halálbüntetés visszaállítását a legsúlyosabb bűncselekményeknél 51 százalék támogatta.

Horn Gábor közölte: a válaszadók 34 százaléka szerint jobb a roma gyerekeknek, hogy ha külön osztályba járnak, ami még akkor is igen sok, ha egyébként a többség ezt ellenzi.

Elmondta: a közéleti kampány folytatásaként szeretnék törvénymódosításokkal és parlamenti határozatokkal megerősíteni a “liberális válaszok irányába való haladást”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik