Belföld

Tisztelt Fővárosi Polgártársam!

Mindenkinek joga van a nyugodt, zavartalan élethez. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban és jól érezze magát.

Mint mindenkit, Önt is, engem is bánt, ha gyermekünkkel sétálunk az utcán, és egyszer csak randalírozókkal találjuk szembe magunkat. Mint mindenkit, Önt is, engem is zavar, ha otthonunkban nem tudunk pihenni, mert a lépcsőházban hangoskodnak, valaki felet-tünk éjszaka is bömbölteti a rádióját, vagy a szomszédunkban vasárnap este is gőzerővel folyik a lakás átépítése.
Fővárosi polgármesterként, országgyűlési képviselőként kötelességem, hogy megoldást találjak a Budapestiek problémáira, ám ehhez az Önök segítségére is szükségem van. A Budapestiek nyugalmának biztosítása érdekében törvénymódosítást dolgoztam ki. Így ma már van megoldás!
Most már törvény adta jogunk, hogy fellépjünk a rendzavarók ellen. Ezentúl nem vagyunk védtelenek, kiszolgáltatottak azokkal szemben, akik botrányt okoznak lépcsőházunkban, megzavarják nyugalmunkat a parkban, a moziban, vagy akár egy üzletben, ahol vásárolunk. Van, amikor a jó szándékú figyelmeztetés már nem elég.
Az általam kezdeményezett, és az országgyűlés által elfogadott törvény most már lehetővé teszi, hogy a rendőrség segítségét kérjük, ha megzavarják nyugalmunkat. A törvénymódosítás másik fontos eleme, hogy a kihívóan közösségellenes magatartás büntethető.
Azért írok most Önnek, hogy tudassam, a hangos kisebbség ezentúl nem ter-rorizálhatja büntetlenül a csendes többséget. Olyan lehetőség ez, amellyel élni kell, de visszaélni nem szabad. A rendszeres éjszakai hangoskodás zavaró, a kisgyermek felsírása nem az. Jól működő szomszédságokban, lakóközösségekben ez nem lehet kérdés. Jó közösségek nélkül pedig nincs sikeres főváros.
Kérem, ha kérdése, észrevétele van írjon a 1277 Budapest 23. Pf. 21. postacímre vagy a horvath.csaba@sikeresbudapestert.hu e-mail címre. A jövőben mégtöbb olyan kezdeményezéssel kívánok élni, amelyek növelik a fővárosiak nyugalmát, biztonság-érzetét, hogy együtt meg tudjuk valósítani a harmadik évezred fejlődő és sikeres Budapestjét, létre tudjuk hozni a barátságos és otthonos fővárost. Az egymást megértő fővárosi polgárok Budapest Programjának felelőseként kérem, forduljon hozzám bizalommal, fogalmazza meg elképzeléseit.
Közösen mindenre találunk megoldást!
Tisztelettel
Horváth Csaba
országgyűlési képviselő
Ezt a levelet a Budapest 23 Mozgalom készítette és terjeszti magán felajánlásokból, a demokráciáért és a sikeres Budapestért. Köszönet minden támogatónak!
HASZNOS TUDNIVALÓK
Szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény „142/A § (1) Aki olyan kihívóan közösség- ellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”.
Néhány példa a törvény helyes alkalmazására:
● A szomszéd kisgyermeke esténként vagy rendszeresen sír és ez zavarja a lakókat Ez a magatartás nem közösségellenes és nem alkalmas arra, hogy mást megbotránkoztas-son, vagy riadalmat keltsen, ezért nem valósítja meg a szabálysértést. Természetesen, ha a gyereksírás rendszeres és a szomszédokat zavarja, vagy zavarhatja, emberileg is elvárható, hogy a lakótársak ezt a problémát megbeszéljék, és közösen próbáljanak megoldást találni.
● Családi veszekedés, amely ugyan lakáson belül történik, de zavarja a lakóközösségetA családi veszekedés nem tarozik a közösségellenes magatartások körébe. Ez akkor sem büntethető, ha alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. Természetesen, ha a veszekedések rendszeresek, akkor már közönségellenesnek minősít-hetjük szomszédunk viselkedését.
Ugyanakkor elvárható a szomszédoktól illetve a lakóközösségtől, hogy először próbálják meg a házastársakkal megbeszélni a problémát. Ha ez eredménytelen, a következő alkalommal kihívhatjuk a rendőrséget.
● Lakásban házibulit tartanak, a zene hangos és a vendégek felszabadultan szórakoznak
Ha ez nem rendszeres, ha a szomszédok előre szólnak, illetve, ha a zaj még elviselhető, legyünk nagyvonalúak. Ám ha elviselhetetlenné válik, először kérjük meg a szomszé-dunkat, hogy legyen tekintettel másokra. Ha ez eredménytelen, hívjunk rendőrt, aki a szabálysértési feljelentést hivatalból megteszi.
● Összeférhetetlen szomszéd
Összeférhetetlen az a lakó, aki lakótársaival rendszeresen veszekedést provokál, hangoskodik a lépcsőházban, feszültségben tartja a közösséget. Ha megfékezésére nincs más mód, kérhetjük a rendőrség segítségét.
● Lakásfelújítás
Ha a lakás felújítását a tulajdonos napközben végzi, a szomszédok kötelesek elviselni a munkával járó zajokat. Ám ha a kalapálás, fúrás-faragás éjszaka is folytatódik, az már kihívóan közösségellenes, különösen, ha lakótársunk többszöri kérésünkre sem hagyja abba.
● Muzsikus szomszéd
Amennyiben szomszédunk napközben gyakorol, nem követ el szabálysértést, de ha éjszaka is rendszeresen zongorázik vagy hegedül, szabálysértést követ el.
● Hangos kerti munka (pl: motoros fű-, vagy sövény-nyírás)
Ebben az esetben is az a kérdés, hogy mikor történik a kertszépítés.
Az eljárási szabályok szerint amennyiben a rendőrség észleli a szabálysértést, köteles meg-tenni a feljelentést garázdaság, vagy csendháborítás miatt. Ha a rendőrség bármely okból késve érkezik az elkövetés helyszínére, a sértett, illetve a sértettek a feljelentést közvetlenül is megtehetik az elkövetés helye szerint illetékes rendőrségen, illetve bíróságon.

Címkék: Hírforrás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.