Belföld

Nem lesz hatvanforintos kenyér

Az új kereskedelmi törvény szerint a boltoknak jelölniük kell, ha a beszerzési ár alatt értékesítenek valamit. Ennek ellenőrzése a fogyasztóvédők és a versenyhivatal dolga lesz.

A gazdasági tárca által elkészített – majd teljesen átdolgozott – új kereskedelmi törvény ezekkel az eszközökkel védené a termelőket a hipermarketek akciós árképzésétől. Így eltűnne a polcokról a 60 forintos kenyér és az ötforintos káposzta, viszont rengeteg munkahely maradna meg – írja csütörtöki számában a Népszabadság.


A Gabonaszövetség kérésére a Metro és a Cora felhagyott a beszerzési ár alatti liszt- és tésztaértékesítéssel, de az Auchan és a Tesco tovább folytatta az akciósorozatot. Így kerülhetett a polcokra sonka 569 forintért, ami pedig a Magyar Húsiparosok Szövetségének szemét szúrta.


A Húsipari Kutatóintézet szakvéleménye szerint a termék nemcsak rossz minőségű, de nem is olyan anyagokból, nem is olyan technológiával készült, mint ahogy azt a “füstölt kötözött sonka” esetében joggal elvárhatnánk.


Jelenleg az ellenőrző hatóság csak bejelentésre vizsgálódhat, és legfeljebb néhány millió forintos bírságot szabhat ki, ami nem jelent visszatartó erőt.


A kereskedők érdekvédelmi szervezete szerint is változtani kellene a jelenlegi gyakorlaton. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint korlátozni kell a beszerzési ár alatti értékesítést, de néhány esetben kivételt kellene tenni. Ilyenek a lassan lejáró szavatosságú élelmiszerek illetve a divatcikkek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik