Belföld

Magyarország támogatja az EU balkáni bővítését

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amelyben felhatalmazást kér a bolgár és a román csatlakozási szerződés aláírására. A kormányszóvivő emellett kijelentette, hogy a kormány kiemelt fontosságúnak tartja Horvátország európai integrációját.

Batiz András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a magyar kormány elkötelezett az unió bővítése mellett, de fontosnak tartja a vállalt követelmények pontos teljesítését, és aktívan részt vesz a vállalások teljesítésének ellenőrzésében.

A magyar kormány támogatja Románia és Bulgária csatlakozását az Európai Unióhoz, de fontosnak tartja, hogy szigorú felügyelet mellett kerüljön sor a két ország által vállalt kötelezettségek teljesítésére – mondta.

Mint hozzátette, ennek érdekében magyar kezdeményezésre fogadták el a tagállamok és az Európai Bizottság azt a közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozzák a környezetvédelem, a versenyjog, illetve a bel- és igazságügyi együttműködés területén hátralévő feladatok teljesítésének fontosságát.

Kockázatos Horvátország várakoztatása

A magyar kormány a rendelkezésére álló információk alapján úgy ítéli meg, hogy Horvátország teljes mértékben együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, és ezzel teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket. A szóvivő azt mondta: Magyarország kiemelt fontosságot tulajdonít a volt Jugoszlávia területén háborús bűnökkel vádolt személyek felelősségre vonásának, illetve annak, hogy az érintett államok együttműködjenek a nemzetközi bírósággal. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy Horvátország ezzel ellentétesen cselekedett volna.

Batiz András hangsúlyozta, hogy Horvátország csatlakozása az egész régió számára kiemelt érdek, és Magyarország szerint a tárgyalások elhalasztása kockázatos döntés volt a térség integrációja szempontjából. A magyar kormány Ante Gotovina tábornok elfogását nem tartja a tárgyalások megkezdése előfeltételének, minthogy bizonyíték sincs arra, hogy a tábornok Horvátországban tartózkodna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik