Belföld

Magas árhullám várható a Tiszán

A jelentős hókészlet miatt egyre nagyobb a valószínűsége a jelentős áradás kialakulásának a Tiszán, ha eső is esne, akkor akár kilenc méteres árhullám is kialakulhat.

Kovács Sándor, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője csütörtökön elmondta, hogy az átlagosnál kevésbé csapadékos időjárás esetén is szinte biztos a 750-800 centiméter közötti árhullám kialakulása. A Közép-Tiszán a 900 centiméter feletti árhullámot már 30-40 milliméter, területi átlagban öt nap alatt lehulló eső is előidézheti.

A március 16-i mérések alapján a Szegedig terjedő 138 ezer 420 négyzetkilométer vízgyűjtőn a hóvízkészlet kilenc köbkilométer. Különösen sok a hó a Felső-Tisza, a Szamos és a Maros vízgyűjtőjén. Ebben a kora tavaszi időszakban ekkora mennyiségű hó még nem volt a vízgyűjtőn. A mértékadó évnek nevezhető 1999. és 2000. év hasonló időszakában a hóvízkészlet csak harmada volt a jelenleginek.

A Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására a hó a 400 méteres magasságig a déli lejtőkön elolvadt, amely közepes méretű áradásokat idézett elő. Ott és a Körösök vízgyűjtőjén az árhullámok tetőzése a hétvégén várható az elsőfokú árvízvédelmi szint közelében – mondta az osztályvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik