Belföld

Leszálló ágban az ipari növekedés

Az ipari termelés 2005 januárjában 2,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Egy évvel korábban a termelés volumene a kiigazított adatok szerint 9,9 százalékkal haladta meg a 2003 januárit, és egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőtt.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 0,7 százalékkal emelkedett. 2005 első hónapjában az ipari export 6,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál, de a növekedési ütem mértéke elmaradt a 2004. egész évitől (15,7 százalék).

Az év első hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel mintegy 43 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene az ipari átlagnál nagyobb mértékben, 13,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 22 százalékkal részesülő járműgyártás 3,2 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal csökkent, nagyobb mértékben, mint az elmúlt év egészében.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 14,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés majdnem egyharmadát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt, elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli termelése miatt.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 28,6 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában (1,7 százalékos létszámcsökkenés mellett) 4,6 százalékkal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2005 első hónapjában csupán két régióban, a közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi körzetben bővült (12,6 százalékkal, illetve 10,4 százalékkal). A legnagyobb mértékű volumencsökkenést ebben az időszakban az észak-alföldi (9%), illetve a dél-dunántúlirégióban (4,9%) regisztráltunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik