Belföld

Két hét múlva razziázhatnak az élelmiszer-kommandók

Az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelem, a növény- és állategészségügyi állomások munkatársaiból álló élelmiszer-kommandó két hét múlva indíthat vizsgálatokat az élelmiszerüzletekben és a piacokon.

A vámkommandóhoz hasonló élelmiszer-biztonsági ellenőrző testület áll fel a közeljövőben, amelynek feladata a magyar és az európai uniós élelmiszer-biztonsági követelményeknek nem megfelelő élelmiszerek begyűjtése lesz – jelentette be az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője.

Magda Sándor elmondta, hogy erről a munkacsoport március 6-án állapodott meg a miniszterelnökkel. Az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelem, valamint a növény- és állategészségügyi állomások munkatársaiból álló úgynevezett élelmiszer-kommandó két hét múlva már megkezdheti tevékenységét az élelmiszerüzletekben és a piacokon.

A cél az, hogy azonnali laborvizsgálat után minél rövidebb időn belül nyilvánosságra lehessen hozni a termékek és a követelményeknek nem megfelelő terméket árusító forgalmazó nevét, valamint azt, miért nem érték el a megfelelő minőségi szintet az ellenőrzött élelmiszerek. Ahhoz azonban, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy melyik üzletláncokban találkoztak több ízben hamisított vagy rossz minőségű termékkel, törvénymódosítás lesz szükség.

Magda Sándor elárulta, hogy a Franciaország által alkalmazott, EU-kompatibilis szigorítást kívánják bevezetni, amelynek értelmében a csoportnak gyakorlatilag jogában állna a nem megfelelő termékeket kitiltani a piacról, többszöri ellenőrzés után pedig becsukni az üzletet.

Jelenleg az ilyen tevékenységet végző hatóságok 50-100 ezer forint büntetést szabhatnak ki termékenként, valamint nyilvánosságra hozhatják azon helyek nevét, ahol a szabványtól eltérő termékek jelennek meg. Az üzlet bezárásához azonban törvényi szabályozásra van szükség, amely április végére, májusra készülhet el.

A testület működése újabb forrásokat nem igényel, hiszen létrehozása átcsoportosítással megoldható – mondta. Tervezik azonban mozgó labor felállítását is, hogy a vitatott kérdéseket már a helyszínen tisztázni lehessen. Egy ilyen labor mintegy 100 millió forinton belüli összegből szerezhető be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik