Belföld

Két évig nincsen változás az áfa-rendszerben

Az adóreformot előkészítő bizottság szerdai ülésén egyetlen egy kérdésben sem született döntés – írja a Napi Gazdaság csütörtöki száma. Az egykulcsos áfa-rendszer bevezetésére legkorábban 2008-ban kerülhet sor.

A múlt héten elkészült tanulmányok szerint az áfa-rendszer egykulcsossá tétele nem okozna kiesést az a költségvetésnek. Bevezetésére ennek ellenére folyamatos társadalmi egyeztetést követően csak 2008-ban kerülhet sor. A mostani 5, illetve 15 százalékos kedvezményes kulcsnál jóval magasabb 21 százalékos kulcs bevezetése komoly szociális problémákat vetne ugyanis fel.

Az adórendszer egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat, az iparűzési adó és az eva rendszerének átalakítását vitatta meg egyebek közt az adóreform bizottság a szerdai ülésén – tudta meg az MTI a bizottság egyik tagjától.

Az adózás egyszerűsítését szolgáló javaslatok között szerepel az, hogy a vállalkozások a különböző adófizetési kötelezettségeiket úgynevezett egyszámlára fizessék be a mostani gyakorlattal szemben, amikor számos folyószámlára kell pénzt utalni.

Egy másik javaslat szerint az adóhatóság által nyilvántartott adószakértők, könyvvizsgálók előzetesen vizsgálhatnák a vállalkozások adóügyeit, így ezeknél az adózóknál ritkábban kerülne sor ellenőrzésre.

Az iparűzési adó rendszerének átalakítására két koncepció van kidolgozás alatt. Az egyik szerint 2008-tól teljes egészében megszűnne ez az adófajta, addig pedig folyamatosan csökkenne a mértéke. A másik elképzelés szerint az iparűzési adó a jelenleginek a negyedére, 0,5 százalékra csökkenne szintén 2008-tól. A maradék másfél százalékpontnyi részt más önkormányzati finanszírozási lehetőségek váltanák fel, például a vállalkozási célú ingatlanok érték alapú adójának bevezetése.

Az egyszerűsített vállalkozási adóval (eva) kapcsolatos javaslat azt a célt szolgálja, hogy a költségigényes tevékenységet folytató vállalkozások is választhassák ezt az adózási módot. Az ilyen vállalkozások esetében 50 millió forint lehetne a bevételi határ. A többi vállalkozás viszont továbbra is 25 millió forintos bevételig lehetne eva-alany.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik