Belföld

JP Morgan fizet a WorldCom károsultjainak

Elálltak a pertől a károsultak, cserébe a második legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan Bank szerdán bejelentette, hogy 2 milliárd dolláros jóvátételt fizet azoknak a befektetőknek, akik vásároltak az azóta csődbement telefontársaság, a WorldCom részvényeiből. Több százezer részvényes vesztette el befektetett vagyonát a társaság három évvel ezelőtti csődjekor.

Máig több mint egy tucat bank állapodott meg becsapott ügyfeleivel több-kevesebb kártérítésről, de a JP Morgan csak a WorldCom vezetőjének bírósági ítélete után jelentette be döntését. Bernard Ebbers 85 évnyi börtönbüntetés elé néz csődbüntett, illetve valótlan adatok közlése miatt.

Ha minden igényt kielégítenek a bankok, a világtörténelem legnagyobb befektetői kártérítését, mintegy 6 milliárd dollárt fogják kifizetni. A JP Morgan vezérigazgatója, William Harrison szerint „a fejlemények ismeretében inkább a peren kívüli jóvátételt választottuk, mintsem a bizonytalan kimenetelű pert”.

Ebben az ügyben csak a Citigroup fizetett többet a póruljárt ügyfeleknek: ők 2,58 milliárd dollárt fizettek azért, mert nem tájékoztatták ügyfeleiket a várható veszélyről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik