Belföld

Újabb kritika a NATO-tól

Ismét kritikával illeti Magyarországot a NATO, mert a költségvetési elvonások miatt nem teljesíti felajánlásai nagy részét , így hazánk csak korlátozottan vállalhat szerepet jelentősebb katonai műveletekben – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is utalt a honvédség legutóbbi, feladatszabó értekezletén a problémákra mondván: a haderőfejlesztés tekintetében eddig jó volt, jövőre rossz lesz a megítélése Magyarországnak a katonai szövetség részéről. 

A NATO aggasztónak tartja többek között, hogy Magyarország nem rendelkezik tüzérséggel, nem fejleszti helikoptereit, és nem képes önálló szárazföldi és légi szállító-, valamint szárazföldi fogadóegységek felállítására sem. A szövetség szakértői kérdésesnek tartják, hogy tíz éven belül egyáltalán képesek leszünk-e bevetni egy dandárméretű alakulatot harci műveletekre. 
A szövetség nehezményezi azt is, hogy az általa kért légi eszközök közül a magyar légierő szinte semmit sem nyújt a négy bevethető JAS Gripen vadászgépen kívül a 2010-es tervidőszak végére. 

Leáll a harci-, elindul a szállítóhelikopter-program – írja a témához kapcsolódóan a Napi Gazdaság. A korábbiaknál visszafogottabban folytatódnak idén a honvédségi fegyverzettechnikai beszerzései. Az idei előirányzat, 282 milliárd forint – ami a tavalyi tényleges költségvetésnél 20 milliárddal kevesebb. A harcihelikopter-korszerűsítést sem hajtják végre, a Mi–24 helikopterekkel kapcsolatban hosszabb távú alternatív változatokat dolgozott ki a tárca.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik