Belföld

Csendes akció a fővárosiak nyugalmáért

Hallgatni arany – énekli Simon és Garfunkel híres slágerükben. Csendben maradni nem kerül pénzbe, lármázni, mások nyugalmát megzavarni azonban mostantól nem lesz olcsó. Akár 150 ezer forint büntetést is kiróhatnak arra,aki feldúlja egy közösség békéjét. Ezt azon a szabálysértésekről szóló törvény módosítása teszi lehetővé, amelyet Horváth Csaba szocialista képviselő, második kerületi polgármester terjesztett elő a Parlamentben, és amelyet el is fogadott a Tisztelt Ház.

Mindenkinek joga van a nyugodt, zavartalan élethez. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy biztonságban és jól érezze magát – áll abban a tájékoztatóban, amelyet a törvénymódosítás kezdeményezője írt, és a napokban jut el budapesten élő családokhoz. A levélben a képviselő részletesen felvilágosítja a budapestieket, arról, hogyan tudják érvényesíteni jogaikat, hogyan léphetnek fel
a hangoskodók, rendzavarók ellen.

Az érvényben lévő törvény már lehetővé teszi, hogy indokolt esetben a lakók a rendőrség segítségét kérjék. A törvénymódosítás másik lényeges eleme, hogy ezentúl a kihívóan közösségellenes magatartás is büntethető.
A tájékoztató levélben néhány konkrét példa és ehhez kapcsolható hasznos tudnivaló is olvasható. Nyilvánvaló, hogy másképp kell reagálni, ha a szomszéd kisgyereke esténként vagy rendszeresen sír, vagy ha családi veszekedés, esetleg harsogó házibuli, kötekedő, összeférhetetlen szomszéd veri fel a ház nyugalmát. Horváth Csaba tájékoztatójából megtudhatjuk azt is, mi a teendő, ha a lakásfelújítást kísérő zaj, vagy a hangos kerti munka, illetve a muzsikus szomszéd éjszakai, nem kívánt koncertje okoz bosszúságot.
A Budapest Programjáért is felelős Horváth Csaba levélben (1277 Budapest 23. Pf. 21.) és e-mail címen is horvath.csaba@sikeresbudapestert.hu várja az érdeklődők kérdéseit és hozzászólásait

Ajánlott videó

Olvasói sztorik