Belföld

Árvízvédelmi eszközöket kap Ukrajna

A magyar kormány segélyeként, árvízi védekezéshez használható műszaki felszereléseket és anyagokat indítottak útnak szerdán Nyíregyházáról Kárpátaljára. A Felső-Tisza vidékén a hóban mért víztartalom jelenleg több mint 3 milliárd köbméter.

Az eszközök között szerepel öt számítógép, melyeket a magyar-ukrán vízrajzi távadatmérő rendszer biztonságos működésénél használnak, valamint 150 ezer homokzsák, kétezer négyzetméter PVC-fólia, mellyel a hullámveréstől védik a gátakat, és 500 fáklya az éjszakai árvízi védekezéshez – tájékoztatta az MTI-t Lőrincz Róbert, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnök-helyettese.

Az eszközöket a Kárpátaljai Vízügyi Igazgatóság beregszászi raktárában helyezik el, elsősorban a veszélyeztetett beregi térség védelme érdekében.

A segélyt a magyar-ukrán határvízi egyezményben foglaltak alapján ajánlotta fel a magyar kormány. A támogatás célja, hogy a hóolvadást követő tavaszi árhullámot biztonságosan tudják levezényelni.

Bodnár Gáspár, a vízügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a hóban mért víztartalom több mint 3 milliárd köbméter, amelynek olvadása egy hirtelen jövő, s meleg esővel párosuló felmelegedés esetén jelenthet komoly árvízveszélyt. 

Az elmúlt napokban megindult ugyan a hóolvadás, de az éjszakai fagyok hatására a folyók vízszintjének emelkedését kevésbé befolyásolja a nappali felmelegedés.

A határvízi egyezmény és a magyar hozzájárulás alapján kiépített távadatmérés révén az ukrán területen bekövetkező változásokra azonnal reagálni tudnak a magyar vízügyi szakemberek – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik