Belföld

Népszerűek a nép ügyvédei

Tavaly április óta több mint tizennégyezren keresték föl a nép ügyvédje szolgálat fővárosi és megyei hivatalait, melyekben egyelőre csak jogi tanácsokat osztanak - olvasaható a Népszabadságban.

Bár a nép ügyvédje szolgálat a legszegényebbek jog előtti egyenlőségét igyekszik biztosítani, a legtöbben mégis a tulajdonlás körüli viták lezárásához kérnek segítséget.

Az igazságügyi tárcával szerződött ügyvédek ugyanis peres eljárásokban még nem működhetnek közre, és a felek képviseletében sem járhatnak el, csupán útbaigazítással szolgálhatnak, illetve különféle beadványok szerkesztéséhez nyújthatnak segítséget.

A szolgálattal országosan jelenleg valamivel több mint háromszáz ügyvéd működik együtt, és számukra 2500 forintos óradíjat, valamint 375 forint költségtérítést biztosítanak.

Jövő januártól jelentősen bővülnek a szolgálat lehetőségei: polgári peres ügyekben valódi jogi képviseletet is biztosíthatnak majd – tájékoztatott Oszvald Pál, az IM pártfogó és jogi segítségnyújtó szolgálata országos hivatalának helyettes vezetője. Legkevesebb száz-százötvenezer ügyre számítanak, s míg a múlt évben mintegy harmincmilliót költöttek ügyvédi munkadíjra, a következő esztendőben két-hárommilliárdos kiadással számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik