Belföld

Megkezdték az izraeli csapatok kivonását Jerikóból

Az izraeli hadsereg helyi idő szerint szerda reggel megkezdte katonái kivonását a ciszjordániai Jerikóból, átadva a város ellenőrzését a palesztin rendfenntartó erőknek – közölték palesztin biztonsági forrásból.

Beszámolók szerint az izraeli fegyveresek eltávolítottak egy betontömböt a város körül létrehozott három ellenőrzőpont egyikénél, megkönnyítve Jerikó megközelítését a települést Jeruzsálemmel összekötő fő közlekedési úton járművel érkezők számára.

Jerikó az első olyan ciszjordániai település, ahonnan az izraeli hadsereg az idén januárban tartott palesztin elnökválasztás és a februárban kötött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás után kivonja katonáit.

Az intézkedés segítheti Mahmúd Abbász palesztin elnök arra irányuló erőfeszítéseit, hogy elfogadtassa a palesztin csoportokkal az Ariel Saron izraeli kormányfővel kötött tűzszüneti megállapodást. Abbász kedden Egyiptomban kezdett tárgyalást 13 palesztin frakcióval a tűzszünet elfogadásáról vagy elutasításáról.

A tűzszüneti egyezmény a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta tartó izraeli-palesztin erőszakhullámnak hivatott véget vetni. A megállapodás értelmében öt ciszjordániai város, Jerikó, Túl-Karm, Kalkilíja, Betlehem és Rámalláh – a Palesztin Hatóság székhelye – kerülne a palesztin rendfenntartó szervek felügyelete alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik