Belföld

Életfogytiglan – kemény büntetések

A fehérgalléros bűnözés elleni küzdelemben példátlan, 85 éves vagy életfogytiglan tartó börtönbüntetést szabhat ki a bíróság a minden vádpontban bűnösnek talált ex-Worldcom-vezérre, Bernard Ebbersre.

Kedden fejeződött be Bernard Ebbers, a mérleghamisítások miatt kirobbant vállalati botrányok egyik főszereplőjének pere New York-ban. Az esküdtszék a csalás, az esküszegés és a hazugság elkövetésében, vagyis az összes vádpontban bűnösnek találta a Worldcom korábbi vezérét. A bíró június 13-án hirdet ítéletet. Az ügyésznek azonban
Életfogytiglan – kemény büntetések 1

példátlanul súlyos büntetést sikerülhet elérnie: 85 évig tartó vagy életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását várják.

A fehérgalléros bűnözők elleni perekben eddig pár hónapos vagy pár éves börtönbüntetéseket szabtak ki a bíróságok. Az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) és Bush által korábban beígért bekeményítés, az üzleti világban folytatott razziák és súlyos büntetések hulláma most tetőzik.

A legnagyobb bűn és legnagyobb bűnhődés

A kis emberek győzelmeBár a gazdasági bűnözők ellen folytatott nyomozások és perek többsége évekig húzódik, a kiszabott súlyos büntetéseket az amerikai ügyészség a kisemberek győzelmeként hirdeti. A luxuséletet élő multimilliomosok nem bújhatnak ki a törvény alól.

A telekommunikációs óriáskonszern, a Worldcom 11 milliárd dolláros mérleghamisításáról szóló hírek 2002-ben kavartak hatalmas botrányt. A Worldcom bedobta a törülközőt, az amerikai gazdaság történetének legnagyobb csődeljárása miatt a befektetők közel 180 milliárd dollárral rövidültek meg, 20 ezer ember vesztette el az állását, többségüknek a nyugdíj-megtakarításai is elvesztek. Mindezeket figyelembe véve a hatvanhárom éves, a Worldcom ügy főfelelősének tartott Ebbersre váró 85 éves büntetés nem is tűnik olyan súlyosnak.

A vád koronatanúja Ebbers korábbi bizalmasa, Scott Sullivan pénzügyi igazgató volt, aki saját büntetésének enyhítése fejében 2004 márciusában beismerte a csalásokat. A rá váró büntetésről egyelőre nincs pontos információ. Az Ebbers-per hat hétig tartott, az esküdtszék egy teljes héten keresztül tanácskozott az ítéletről.

A korábbi koszernigazgató tejkihordóból és kosárlabdaedzőből küzdötte fel magát magasra. Tizenkilenc év alatt, hatvan agresszív vállalatfelvásárlással az Egyesült Államok második legnagyobb telekommunikációs társaságává tette a Worldcomot. A konszern azonban nem tudott megfelelni az elemzők által felállított növekedési elvárásoknak, ezért a vezetők – félve a részvényárfolyam zuhanásától – meghamisították a mérleget. Ebbersen kívül további négy Worldcom igazgatót már bűnösnek találtak a szövetségi bíróságokon.







Európai Enron
Az olasz tejipari óriás, a Parmalat vezetői ellen többek között mérleghamisítás vádjával indult eljárás tavaly, ítélet egyelőre nem született. Az olasz ügyészség szerint akár 15 évet is kaphatnak az érintetett igazgatók.

A törvény keze mindenkit utolér

Az utóbbi két évben sorra kemény ítéletek születtek a gazdasági bűncselekmények miatt indított eljárásokban. Ben Glisan, a szintén mérleghamisítással vádolt Enron energiacég korábbi kincstárnokát már 2003 elején elítélték, 5 éves börtönbüntetést kapott. Rá pár hónapra az Enron pénzügyi igazgatója, Andrew Fastow is elismerte bűnösségét a mérleghamisításban, a bíróság 10 éves börtönbüntetést szabott ki rá. A két fővádlott, Kenneth Lay és Jeffrey Skilling ellen még egyelőre csak nyomozás folyik.

Szintén börtönben csücsül már Frank Quattrone, a 48 éves Wall Street-i bankár, akit tavaly ősszel 90 ezer dollár pénzbüntetésre, valamint 18 hónapos letöltendő és két év felfüggesztett börtönbütetésre ítéltek. A vád szerint Quattrone 2000-ben szándékosan akadályozott egy szövetségi vizsgálatot.


Életfogytiglan – kemény büntetések 10

A fehérgalléros elítéltek közül Martha Stewart már le is töltötte 5 hónapos börtönbüntetését, március elején szabadult, jelenleg házi őrizetben van. Az Egyesült Államok leghíresebb és legsikeresebb, egyébként multimilliomos üzletasszonya ellen bennfentes kereskedelem vádjával indult eljárás. Egy belső információ alapján szabadult meg egy biotechnológiai cég részvényeitől, amivel 50 ezer dolláros veszteséget került el, saját cégét azonban a csőd szélére sodorta. Végül nem is emiatt, hanem az igazságszolgáltatás hátráltatása és hazugság miatt ítélték el.

A Tyco konszern vezetői, Dennis Kozlowski és Mark Schwartz ellen még folyik a per, őket 600 millió dollár elsikkasztásával vádolják. Az ügyész őket sem kíméli, súlyos büntetés kiszabásáért harcol.

Vállalják felelősségüket


Életfogytiglan – kemény büntetések 11

Az elítéltek közül a legtöbben beismerték felelősségüket, és jogosnak tartották a rájuk kiszabott büntetéseket. „Úgy hiszem, egyszerűen csak vállalom a teljes felelősséget a tetteimért” – mondta például Ben Glisan az Enron volt kincstárnoka az ítélethirdetés után. Az olajcég pénzügyi igazgatója, Fastow vádalku felajánlása nélkül vallotta bűnösnek magát, és elfogadta a 10 éves, addig legmagasabb kiszabott büntetést.

Martha Stewart gyors börtönbe vonulása is meglepte a közvéleményt. A korábban arrogánsnak tartott üzletasszony, aki az emberek szerint azt hitte, a törvény felett áll, 2004 szeptemberében úgy döntött, letölti büntetését, pedig ügyvédjei fellebbeztek az első fokú ítélet ellen. Ezzel Stewart maga mellé állította az amerikai közvéleményt, és esélyt kapott egy második karrierre.

Nem mindenki ilyen bűnbánó. Quattrone és védőügyvédje a mai napig hibásnak minősítette az ellene született döntést. Ebbers egyelőre nem kommentálta az esküdtszék ítéletét.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik