Belföld

Horvátország nem kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat

Nem kezdheti meg a csütörtökre tervezett uniós csatlakozási tárgyalásait Horvátország, mert nem sikerült kézrekeríteni a horvát hadsereg háborús bűnökkel vádolt tábornokát, Ante Gotovinát.

Az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa ezzel akar nyomást gyakorolni a zágrábi kormányra, hogy minél hamarabb adja ki a hazájában rendkívül népszerű tábornokot – értesült a Bloomberg. A hágai nemzetközi törvényszék szerint Gotovina sok száz horvátországi szerb elüldözéséért és kiírtásáért felel.

A nagykövetek értekezletén – ahogy arról korábban már hírt adtunk – sokáig nem volt egyetértés az ügyben. A nagyköveti találkozókon vita nélkül sorba vették a tagállami álláspontokat, amelyekből kitűnt, hogy Ausztria, Magyarország, és Szlovákia továbbra sem tartja elfogadhatónak, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ante Gotovina tábornok letartóztatásával és hágai kiadatásával kapcsolják össze. Úgy tudni, hogy a korábban hasonló nézeteket valló szlovén álláspont, jóllehet, továbbra is inkább a „hármakhoz” állt közel, de a korábbiaknál árnyaltabb volt. Mindezekkel szemben változatlanul fennállt a hágai törvényszékkel való „teljes együttműködést” követelő tagállamok – mindenekelőtt Nagy-Britannia, Hollandia és a skandináv országok – kérlelhetetlensége, amivel valamilyen fokon a tagországok többsége láthatóan egyetért.


Ennek megfelelően, az álláspontok többségében leginkább abban volt különbség, hogy a március 17-re kitűzött tárgyaláskezdést újabb dátum megjelölésével, vagy anélkül – de lehetőleg bátorító szavak kíséretében – halasszák-e el.


A luxemburgi külügyminiszter szerint nem tűztek ki új dátumot a tárgyalások újrakezdésére, mivel az Horvátországtól függ. Az adriai ország 2007-ben szeretne csatlakozni az unióhoz, de az Európai Bizottság elnöke, Durao Barroso ezt a dátumot már korábban irreálisnak nevezte.


Ivo Sanader horvát elnök sem tudta jobb belátásra bírni a diplomatákat, hiába utazott sietve Brüsszelbe. Elmondása szerint országa mindent megtesz Gotovina kézrekerítéséért, de a tábornok „nem tartózkodik az országban”. Mindenesetre zárolták a férfi bankszámláját, akit a hágai törvényszék 2001 óta kerestet 150 szerb meggyilkolása miatt. A zágrábi kormányzat azonban inkább Ljube Boskovski kiadását ajánlja. Ő macedóniai belügyminisztersége alatt 7 menekült megöléséért tehető felelőssé Hágában.

Horvátország 1991-ben vált ki Jugoszláviából, és azóta is küzd évi 29 milliárd dolláros gazdasága életrekeltésével és 19,3 százalékos munkanélküliségi rátájának csökkentésével. Most pedig már meg kell küzdenie Bulgáriával és Romániával is: ezen országok 2007-es csatlakozása egyre közelebb kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik