Belföld

Brüsszeli figyelmeztetés Magyarországnak

Az Európai Bizottság írásbeli figyelmeztetést küldött tizenegy tagállamnak, köztük Magyarországnak, mivel kétoldalú légi közlekedési szerződést tartanak érvényben az Egyesült Államokkal.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete – az úgynevezett Nyitott égbolt program keretében született döntést bejelentő – szerdai közleményében az Európai Bíróság tavalyi határozataira hivatkozott, leszögezve, hogy az Egyesült Államokkal kétoldalú megállapodással rendelkező EU-tagállamok uniós jogot sértenek. Ezek a légi közlekedési megállapodások ugyanis “nemzeti” záradékokat tartalmaznak, amelyek a szerződésből fakadó előnyökből kizárólag az aláíró államok nemzeti légitársaságait részesítik, így sértik az európai jogot. A bizottság ezzel együtt jelezte, hogy előkészíti a tárgyalások megkezdését az Egyesült Államokkal egy átfogó egyezmény létrehozása érdekében – írja az MTI.

Ilyen figyelmeztetésben részesült hazánk mellett Franciaország, Görögország, Olaszország és Portugália, Spanyolország, Írország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Málta. A közlemény arra is kitért, hogy Magyarország és a többi új állam a megállapodásokat még a tavalyi EU-csatlakozás előtt kötötték, tehát eredetileg nem sértették az EU kizárólagos illetékességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik