Belföld

A bedőlt lakáshitelre a bérlakás lehet a megoldás

A korábbi években felvett lakáshitelt fizetők öt-hat százaléka nehéz helyzetbe fog kerülni, nekik a bérlakások jelenthetnének kiutat – jelentette be a bankok adataira hivatkozva az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke.

Borsi László, szerdai szegedi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bérlakások építését és igénybevételét támogató program várhatóan a nyár elejére készül el. Az állam lakásépítésre nem tud direkt pénzt adni, de tud hitellehetőséget biztosítani egy állami bank segítségével, amely 60-80 milliárdot helyezne ki meglehetősen jónak mondható kamatfeltételekkel. A másik pontja a lakbértámogatás; a végén nem a vállalkozók kapnának támogatást, hanem a lakók.

A Fészekrakó Program első másfél hónapjának tapasztalatairól kiderült, hogy a lehetőség után 50 ezren érdeklődtek. A hétszáz beadott pályázatból több mint kétszáz már pozitív elbírálást kapott. Az elnök szerint a panelrekonstrukcióra tavaly 1,3 milliárd forint kormányzati támogatás jutott az épületek felújítására, ez az összeg idén 1,9 milliárd forint.

“Szegeden bővül a lakásállomány: a 2005-ös költségvetés 128 új önkormányzati bérlakás építésével és vásárlásával számol; 1992 és 2002 között összesen 120-szal bővült a városi bérlakások száma.” – közölte Botka László, az Urbanisztikai és Lakásügyi Bizottság elnöke.

Összehasonlító adatként említette, hogy az elmúlt két évben 957 lakást újítottak fel a városban, míg 1998 és 2002 között a rekonstrukció mindössze 102 otthont érintett. Szegeden minden egyes beadott pályázathoz odaadják az önkormányzati egyharmadot, ha pedig túllépnék a keretet, módosítják a költségvetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik