Belföld

Nem tüntetnek tovább a gazdák

A gazdák válságstábja elítélte a miniszterelnök azon kijelentéseit, miszerint meghátráltak, de úgy döntött, nem újítják fel a tiltakozó akciókat.

Az agrártárca és a gazdák közötti megállapodás tartalmának megkérdőjelezése nem szakmai, hanem politikai szándékot takar, a gazdák képviseletében visszautasítunk minden olyan törekvést és szándékot, amely a gazdák tiszta ügyét politikai célokra kívánja felhasználni – jelentette ki Péter Mihály, a válságstáb tagja.


A válságstáb által megfogalmazott közleményt Péter Mihály az EDDSZ székháza előtt újságírók jelenlétében olvasta fel. E szerint, a Demonstrációs Bizottság Válságstábja értékelte Gyurcsány Ferenc provokatív nyilatkozatai nyomán kialakult helyzetet.


Gyurcsány Ferenc a megállapodás aláírását követően adott nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy a gazdák a költségvetés kereteit meghaladó követeléseiben “meghátráltak”. A kormányfő szerint a gazdák elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás, valamint azt, hogy a szakmát a politikától el kell választani.


Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízióban úgy vélte, hogy a megegyezés az állhatatosság és a felelősség sikere. A miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: bölcs és helyes döntést hoztak a gazdák azzal, hogy követeléseik jelentős részétől és a két legfontosabb követelésüktől visszavonultak, ezzel az ország győzött.


A válságstáb közleménye felhívta a gazdákat a megállapodás maradéktalan betartására, a nemzeti ünnep méltó megünneplésére és minden további demonstráció helyett a tavaszi munkák megkezdésére.


A kormány és a gazdák közötti megállapodás aláírásával a szakmai munka lezárult. A megállapodást az aláíró szervezetek tagságukkal a következő napokban értékelik.


Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: a gazdáknak már a földeken van dolguk, a demonstrációs bizottság pedig az agrártárcával kötött megállapodás megvalósításán dolgozik a következő napokban. Kifejtette: ez azt is jelenti, hogy a traktorok nem mennek ki az utakra, és Budapestre sem térnek vissza.


Vasárnap béke született


Vasárnap még úgy tűnt, hogy végleg lezárult a demonstráció, és mindenki elégedett, amikor a kormány parlamenti üléstermében. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a már aláírt megállapodás két példányát aláírásával láttamozta.


“A gazdák aláírták azt a megállapodást, amelyet az elmúlt hetek konzultációi során sikerült elérni. Ez szolgálja Magyarország érdekét, ez szolgálja a magyar polgárok érdekét, és ez szolgálja a magyar vidék és mezőgazdaság érdekét. (…) Magyaroraszágnak nyugalomra, felelősségteljes építkezésre van szüksége. (…) Remélem, hogy eljött a cselekvés ideje” – mondta a kormányfő a megállapodás aláírása előtt.


Az aláírást megelőzően Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jakab István, a Magosz elnöke méltatta az egyezséget, amelynek létrejöttét a március 15-i ünnep közeledte is segítette szavaik szerint. A miniszter a megállapodás legutóbb létrejött pontjait ismertetve elmondta, hogy az állatjóléti támogatás kerete 10 milliárd forint lesz, amiből 6 milliárd a sertés, 4 milliárd a baromfi ágazat számára jár majd, és azt a keret kimerüléséig igényelhetik.


Ugyancsak eddig nem említett eleme az egyezségnek, hogy a 2003-as fagy- és aszálykárokra igénybe vett mintegy 50 milliárd forint hitel visszafizetésére rendelkezésre álló idő a duplájára emelkedik. Jakab István a megállapodásból azt emelte ki, hogy a közvetlen kifizetések felgyorsítása érdekében azokat nem a 2006-os keretből utalják ma

Ajánlott videó

Olvasói sztorik