Belföld

Merénylet a koszovói elnök ellen

Pokolgéppel kísérelték meg felrobbantani kedden reggel Pristina központjában Ibrahim Rugova koszovói elnököt. A támadásnak egy sérültje volt - erősítette meg az elnöki biztonsági szolgálat.

A robbantást egy kormányzati épület közelében hajtották végre. A robbanó szerkezetet egy szemetes kukába rejtették. A sérült nem tartozott az elnök kíséretéhez, állapota nem súlyos. Ibrahim Rugova éppen Javier Solanával, az Európai Unió bizottságának kül- és biztonságpolitikai biztosával készült találkozni. Solana kedden reggel érkezett Pristinába, hogy tárgyaljon az 1999 óta ENSZ-kormányzás alatt álló Koszovó vezetőivel.

A merényletet egy héttel azután kísérelték meg, hogy lemondott hivataláról Ramus Haradinaj koszovói kormányfő, volt albán gerillaparancsnok, aki feladta magát az őt háborús bűnökkel vádoló hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Haradinaj lemondása után újabb zavargásoktól lehetett tartani Koszovóban a 2004. márciusi szerb-ellenes zendülések után, ezért a NATO megerősítette jelenlétét a tartományban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik