Belföld

IBM Szolgáltató Központ

Bár 2002-ben a merevlemez-meghajtók összeszerelését megszüntette, most magas hozzáadott értékű szolgáltatást hoz ide az IBM. Nem mérnököket, hanem pénzügyi-számviteli szakembereket alkalmaznak majd.

Hány mérnököt foglalkoztat majd Magyarországon az IBM a bejelentett beruházás keretében? – hangzott el a neves számítástechnikai világcég friss szolgáltató központjának nyilvános bejelentése alkalmával a jogos újságírói kérdés. A válasz kissé meglepő volt: valójában nem mérnököket, hanem nyelvismerettel rendelkező pénzügyi-számviteli szakembereket, emberierőforrás-szakértőket és hasonlókat foglalkoztat majd a számítástechnikai gépeiről, megoldásairól ismert óriáscég. A kiszervezett szolgáltatásokat (outsourcing) nyújtó új régiós központban a nettó hozzáadott érték így jóval magasabb lesz, mint a bezárt székesfehérvári alkatrész-összeszerelő üzemben (amelynek leállásával alaposan lecsökkent a magyar IBM bevétele).


IBM Szolgáltató Központ 1

Paál Péter, az IBM vezérigazgatója. Hétszáz új munkahellyel számolnak.

Fokozatos feltöltés

Az IBM a következő években legalább 6,5 milliárd forint értékben befektet, 700 új munkahelyet teremt, s vállalta, hogy legalább öt éven keresztül foglalkoztatja a most a céghez szegődő dolgozókat. Mint Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója a Figyelőnek elmondta: e beruházás esetén nem a szorosan vett számítástechnikai, informatikai szolgáltatásokra fókuszálnak. Az említett pénzügyi-számviteli és hr tevékenység mellett beszerzési-logisztikai, illetve híváskezelő központban (call center) dolgozó munkatársakat toboroznak majd.

A 700 fős létszámot lassan, fokozatosan töltik csak fel, háromnegyedük diplomás, nyelveket beszélő, elsősorban pályakezdő fiatal lesz. Paál Péter nem tart attól sem, hogy a hasonló központok (Figyelő, 2004/33. szám) elszívják a tehetséges munkaerőt, abból véleménye szerint van elegendő a fővárosban és környékén.

A szolgáltatási üzletág fejlesztéséért, azaz az új központ megvalósításáért a 160 országban jelen lévő, 320 ezer főt foglalkoztató, tavaly 96,5 milliárd dolláros árbevételt és 8,44 milliárdos nyereséget elérő cég egyik divíziója, az IBM Global Services felel. Az ezen belül életre hívott önálló kiszervezési üzletággal a vállalat a világszerte mind „divatosabb” trendet kívánja meglovagolni, hiszen rendelkezik az efféle feladatokhoz szükséges kiváló informatikai háttérrel.

A magyarországi cégnél eddig is végeztek hasonló feladatokat. A 75 százalékban IBM és 25 százalékban az E.ON tulajdonában lévő ISC Hungária Kft. egyik fontos tevékenysége az óriási mennyiségű lakossági számlák (például telefon- és villanyszámlák) kinyomtatása és postázása. A jelenleg tervezett új központban – amely nem az ISC, hanem az IBM Magyarország kebelén belül jön létre – azonban ennél összetettebb feladatok várnak a leendő munkatársakra.


IBM Szolgáltató Központ 2

Folytatódik a sor

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter úgy látja, hogy „az államigazgatásban teljesen szokatlan rugalmassággal kezelik az ország számára ígéretes befektetéseket”. Az egy héttel korábban bejelentett SAP szoftverfejlesztő centrum (Figyelő, 2005/9. szám) kapcsán például a régiós központok támogatásának alsó értékhatárát 25 millió euróra szállították le, míg a termelő jellegű beruházások esetén 50 millió euró felett jár az egyedileg megállapított állami támogatás. Éppen ez az egyediség az oka annak, hogy Kóka egyelőre nem kívánt nyilatkozni az IBM-nek nyújtott támogatás nagyságrendjéről, de ígéretet tett, hogy 60 napon belül nyilvánosságra kerül a támogatás pontos összege. 

A maximális rugalmasság a miniszter szerint a jövőre nézve is igaz, s elképzelhető, hogy az értékhatárok tovább csökkennek, illetve a szabályozást – a lehetőségekhez képest – a beruházni szándékozó cégek igényeihez igazítják. Országszerte 200 milliárd forintnyi invesztícióhoz nyújtandó állami támogatásról folytatnak tárgyalásokat, amelynek kapcsán 7 ezer új munkahely jön majd létre. A 2003 és 2008 közt megvalósuló beruházások összértéke eléri a 600 milliárd forintot, az új munkahelyek száma pedig a 17 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik