Belföld

Ajánló az ünnepi megemlékezésekre a fővárosban

Budapest a szabadság fővárosa - e gondolatiság jegyében rendezi a Miniszterelnöki Hivatal a fővárosi önkormányzat bevonásával az idei március 15-i közterületi programokat. A főváros több pontján is lesznek rendezvények, amelyek főleg a történelem megidézésére csábítanak.

A Városi Tájkép Csoport nevű formáció a Március 15. tértől a Kossuth térig húzódó Duna-parton a villamos pálya és a szerelvények bevonásával újszerű módon, grafikákon, filmeken és tablókon keresztül emlékezteti a járókelőket 1848, 1956 és 1989 eszmeiségére.

Az egymástól húsz méterre felállított “beszélő oszlopokon” ismert személyiségek, köztük Göncz Árpád, Václav Havel, a római pápa, az idősebbik George Bush, Kertész Imre, valamint számos művész válaszol arra a kérdésre, hogy mit jelent számukra a szabadság, a szabad élet.

A Móricz Zsigmond körtéren tavaly felállított melegedő kövek ötletgazdájaként ismert dizájncsoport a 45-56-89 vonalkódot központi motívumként használva a járdafestéseken, a villamossínek befüvesítésén és a szerelvény kidekorálásán át számos olyan megoldást vet be, amelyekkel elgondolkodhat a történelmi folyamatokat alakító utca embere a szabadság jelentőségéről.

Zenés, irodalmi és pop-rock összeállítást hallhatnak 14-én az érdeklődők este nyolc órától a Parlament előtt, a Kossuth téren; többek között fellép a Ghymes zenekar, Bornai Tibor és együttese, az Andro Drom, majd a koncertet Oláh Ibolya, a tavalyi Megasztár döntőse zárja.








Stratégiai játék a neten
Akár meg is nyerhetik az 1848/49-es szabadságharcot – legalábbis az interneten – azok a diákok, akik vállalkoznak a forradalom eseményei, csatái köré felépített online játékra. A játékosok tizennégy féle hadegységgel, három nemzet színeiben vehetnek részt az eseményekben, és több mint hetven tábornok vonható be a harcokba. A program ingyenesen letölthető az oktatási minisztérium honlapjáról.


Zászlófelvonás és ünnepi műsor


A Kossuth téren a Magyar Köztársaság állami lobogójának ünnepélyes felvonása és a Kossuth szobor megkoszorúzása után a térről menet indul a Múzeumkertbe, ahol az ünnepi műsor keretében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mond beszédet. A műsorban megszólalnak Petőfi Sándor, Arany János és Ady Endre versei és a 157 évvel ezelőtti hangulat megidézését segíti a Gödöllői Fúvós Együttes, valamint a szegedi Hóra Táncegyüttes is.

A Múzeumkertben gyermek-, ifjúsági és családi programokon szórakozhatnak az érdeklődők. A kert két részén is – a Bródy Sándor utca felé eső részen, valamint a Múzeum utca felé eső szabad területen – változatos, a XIX. század közepének hangulatát megidéző egész napos vásári szórakoztató programok, illetve gyermekfoglalkoztató-programok lesznek.
A rendezvény célja, hogy bemutassa az 1848-as hagyományokat, és a mai kor embere is megismerhesse a korabeli életformát.

Ezzel párhuzamosan egy másik történelmi helyszínen, a Budai Várban is egész napos rendezvények várják a látogatókat. A Hadtörténeti Múzeum helyszínei, valamint a Kapisztrán tér adnak otthont az alkalmi kiállításoknak, népszínműveknek, oskolajátékoknak, az országhatáron belülről és azon túlról meghívott előadók és együttesek produkcióinak. A Kapisztrán téren felállított színpadon az érdeklődők óránként ismétlődő interaktív programokat tekinthetnek meg, mely szórakoztató formában nyújt ismereteket a 157 évvel ezelőtti mindennapokról.

Díszelőadás a Művészetek Palotájában

Március 15-én este a Művészetek Palotájában a három közjogi méltóság, a teljes állami protokoll, a diplomáciai testületek képviselői, a kitüntetettek, a kulturális élet képviselőinek részvételével ünnepi díszelőadás veszi kezdetét. A MÁV Szimfónikusok Zenekara, a Magyar Állami Operaház Énekkara és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével, a Liszt-díjas Gál Tamás vezényletével megszólal többek között a Szabadság-kórus Verdi: Nabucco című operájából, Chopin: Forradalmi etűdje, ősbemutatóként Smetana: Ujjongó nyitány című műve, továbbá Bartók: Kossuth-szimfóniája.

Kulturális rendezvények


Ajánló az ünnepi megemlékezésekre a fővárosban 9

A rendezők tervei szerint további, elsősorban az irodalomra, a kiállításokra és a történelmi helyszínek felelevenítésére alapozott programok teszik színesebbé az ünnepi megemlékezést. Így az “Európa 1848” elnevezésű irodalmi összeállítás a pesti Belvárosban, a márciusi ifjak egykori gyülekezőhelye, a Pilvax, valamint a Merlin Színház és a Pest Megyei Önkormányzat Megyeháza alkotta tömbben várja mindazokat az idegen nyelvet tudó érdeklődőket, akik a közös európai történelmet szeretnék mélyebben megismerni. A magyarul, angolul és németül elhangzó irodalmi műveket interaktív formában, a közönség aktív bevonásával mutatják be. Ez az este az új történelmi ismeretek szerzésén túl alkalmat szolgáltat a többnyelvűség népszerűsítésére is.

A “Nemzeti kokárdaprogram” keretében a szervezők szándéka szerint a Parlament előtt elhelyezett, iparművészek által készített kokárdaalapba három ünnepnapon át a közönség virágokat tűz be, aminek eredményeként az erőt jelképező piros virágszálak, a hűséget szimbolizáló fehér virágszálak, valamint a reményt jelentő zöld növények majd együttesen rajzolják meg a nemzet kokárdáját.

Forradalmi villamos

A 2-es villamos vonalán, a Március 15. tér – Vigadó tér – Eötvös tér – Roosevelt tér megállókban elhelyezett installációk idézik meg a XIX. század közepét. Tekintettel arra, hogy az adott korban még nem létezett villamos, a közlekedési eszközt vonatként bemutatva teremtik meg a rendezők a kor hangulatát. A megállók közelében elhelyezett korabeli termékek, plakátok, valamint a forradalom stációi nemcsak a magyar közönség érdeklődésére tartanak számot, de azt is lehetővé teszik, hogy a nálunk vendégeskedő külföldi turisták is jobban megértsék és átéljék történelmünk eme igen fontos szeletét, így velünk együtt ünnepelhessenek.


Ajánló az ünnepi megemlékezésekre a fővárosban 10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik