Belföld

25 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A tavasz kezdetét immár negyedszázada jelző Budapesti Tavaszi Fesztivál az idén is világsztárokkal igyekszik népszerű célállomássá tenni márciusi fővárosunkat.

A jubiláló fesztivál szenzációsnak ígérkező nyitóeseménye, A fáraók után – Az ismeretlen Egyiptom című kiállítás, mely a kopt művészet kincseiből válogat. A tárlat anyagának zömét csakis erre az alkalomra állították össze a leggazdagabb egyiptomi gyűjtemények főműveiből, sokuk most lesz először külföldön látható. A 21 millió dollár értékűre becsült egyiptomi emlékek mellett mintegy hetven, Budapesten őrzött műtárgyat is bemutatnak a Szépművészeti és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből.

Képzőművészeti ínyencségek

A Budapesti Tavaszi Fesztivál részletes programja

(forrás: Budapesti Fesztiválközpont Kht.

A Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy a nagyvilágban című kiállítása hazai és külföldi magán- és közgyűjtemények ritkán bemutatott darabjaiból szemelget: korai biedermeier arcképek, realista ábrázolások, szalon- és tájképek, valamint az érett mű történelmi és vallásos témájú festményein keresztül vázolja fel Munkácsy Mihály munkásságának ívét. 

A Kogart Házban kerül megrendezésre Fehér László Kossuth-díjas festőművész utóbbi években készült alkotásaiból készült összeállítás. Fehér a mai magyar festészet egyik legismertebb képviselője, számos külföldi kiállítással a háta mögött komoly nemzetközi elismertségének örvend. Munkássága különleges figurális festészetet teremtett, amely a 70-es évek fotórealista műveitől mindvégig megőrizte a fényképezőgép tárgyilagosságát, ám minden egyes alkotói periódusában az ábrázolt alaphelyzet konkrét tényszerüségén felűlemelkedve fejezi ki alkotói mondanivalóját.


25 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál 1

A Petőfi Irodalmi Múzeum Fantasztikus emlékek címmel Salvador Dalí 1944-1948. között készült irodalmi vonatkozású illusztrációit mutatja be.

A fesztivál hagyományosan a zenében alkot leginkább “maradandót”, így a budapesti tavasz világhírű karmesterektől, hegedűművészektől, szimfonikus zenekaroftól,jazz-zenészektől lesz hangos.








Művészetek Palotája – új helyszín

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli a március 14-i nyitó koncertet, ahol Beethoven Házavatás-nyitányát, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét, Bartók Béla és Kocsis Zoltán három zenekari darabját, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát hallhatja a közönség.

Chicagótól Désig


A fellépők közül a Chicagói Szimfonikus Zenekar az egyik legrégebbi múltra visszatekintő amerikai sztárzenekar. Az együttes alapjait 1890-ben rakták le. Az első zeneigazgató Theodore Thomas volt, s már a kezdeti időszakban olyan művészeket, zeneszerzőket láttak vendégül, mint Ignace Paderewski vagy Antonín Dvořák. 1960-ban a zenekar Grammy-díjat nyert (Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, vezényelt: Reiner Frigyes).  Solti György, 1969-től vezette a zenekart, melyet – több szaklap egybehangzó véleménye szerint – Amerika elsőszámú együttesévé fejlesztett.



25 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál 10


Pierre Boulez

francia zeneszerző-karmester napjaink legelismertebb művészegyéniségei közé tartozik. Alkotóművészként, tanárként, karmesterként, a zenei élet szervezőjeként, a 20. századi zene történetében kivételes helyet foglal el. Jelenleg a Pompidou Központ zenei kutatóintézetének irányítója. Felsorolhatatlanul sok kitüntetés, lemezdíj birtokosa, a világ zenei életének egyik legnagyobb tekintélye.

A dzsessz világa

A fesztivál dzsessz-koncert választéka a világ egyik legkeresettebb operaénekesnője, Barbara Hendricks fellépésével indul az új Nemzeti Hangversenyteremben. Nagy klasszikusok – Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington – dalait énekli a  New York-i Juilliard School-ban végezett művész. Budapesti koncertjén a svéd Magnus Lindgren Quartet kíséri, amelynek vezetője a svéd jazzélet fiatal generációjához tartó Magnus Lindgren, akit az egyik legígéretesebb tehetségként tart nyilván a jazz-szakma.



25 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál 11


Dés László

új lemezét is a fesztiválon mutatják be; az “Utcazene” című album számait a szerző a magyar dzsesszélet nagyjaiból összeállított zenekarával ad majd elő. A 2005-ben megjelenő új lemeze (Utcazene) az utolsó lemeze kapcsán összeállt szeptetthez kötődik. 2003 januárjában Makk Károly filmjéhez írt zenét, ebből állt össze a „Metszetek” című lemez.

A fesztivál vendége lesz: a “trombita Paganinijeként” vagy a “harmadik évezred trombitazsenijeként” emlegetett orosz Szergej Nakarjakov,aki a Moszkvai Csajkovszkij Zenekarral, Boldoczki Gábor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel. Nakarjakov repertoárja nemcsak a trombitairodalomra szorítkozik, számos virtuóz átiratot játszik és a trombita mellett szívesen játszik szárnykürtön is 
forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál Kht.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik