Belföld

Pulitzer-díjat kapott a litera.hu

Öt kategóriában összesen hat alkotónak, közösségnek ítélte oda az elismerésről döntő kuratórium a vasárnap Budapesten átadott idei magyar Pulitzer-díjakat. Ilyen kevesen csak hét évvel ezelőtt részesültek az elismerésben.

Az életmű kategóriában a több mint fél évszázada a Magyar Rádió szerkesztőjeként tevékenykedő, tudományos témákkal foglalkozó Márton Anna kapta a díjat, míg publicisztikáiért Cs. Gyimesi Éva erdélyi irodalomtörténész, kritikus, valamint Végel László vajdasági regény- és esszéíró, publicista vehette át a most tizenötödik alkalommal kiosztott elismerést.

Az újságírói alkotóműhelyek, szerkesztőségek közül a két és fél ével ezelőtt a kortárs magyar irodalom bemutatására létrejött litera.hu interntes portál készítőire, a képi megjelenítés kategóriában az egyebek mellett az Associated Press-nek és a National Geograpchic Magyarország számára fotózó Szandelszky Bélára esett a zsűri választása. A pályázó rádiós riporterek, szerkesztők, műsorvezetők közül a 2003 óta a Magyar Televízió Rakott című műsorának felelős szerkesztőjeként tevékenykedő Váradi Júlia vehette át az elismerést.

Arról, hogy a huszonhat kategóriában megpályázható kitüntetést a korábbi évek nyolcas átlaga helyett most csupán hatan vehették át, Martin József, a kuratórium elismeréseket átadó tagja az MTI-nek – saját véleményét tolmácsolva – úgy nyilatkozott, a döntést meghozó testület “úgy ítélte meg, hogy nem baj, ha kevesebb a díjazott”, hozzátéve, ez a kitüntetés értékét nemhogy csökkenti, hanem talán még növeli is. “Most úgy ítéltük arányosnak és méltónak, hogy ennyit adjunk ki” – fogalmazott, hangsúlyozva, “nagyon-nagyon sok díjazásra méltó és érdemes kolléga dolgozik”.

Az elismerést odaítélő alapítvány internetes oldalán az olvasható: mindezzel a testület célja “a magas szakmai színvonalon huzamosabb időn át egyenletes teljesítményt nyújtó, valósághű tájékoztatásra következetesen törekvő, a polgári és politikai szabadságjogok kiteljesítése érdekében meggyőződéssel és kitartóan munkálkodó, és a célokhoz méltó magatartást tanúsító újságírók, avagy együtt dolgozó, egymást támogató sajtómunkatársak csoportjainak díjazása, anyagi támogatása”.

Arról, hogy kit érdemesítenek az 1991 óta évente odaítélt elismerésre, a Joseph Pulitzer Emlékdíj Alapítvány héttagú kuratóriuma határoz, többségi szavazással; a díjazottak névsorát az átadó ünnepségig titokban tartják. A pályázaton részt vehet mindenki, akinek írását 2004-ben a magyar nyelvű sajtó közölte, műsorát rádió vagy televízió közvetítette; az öt – riport, interjú, publicisztika; rádiós vagy televíziós riporteri, szerkesztői, műsorvezetői tevékenység; képi megjelenítés; újságírói alkotóközösségek, szerkesztőségek; életmű – kategóriában kiosztott elismeréssel egységesen ezer euró pénzdíj jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik