Belföld

Ügynökügyben hírzárlat a katolikus egyháznál?

admin
admin

2005. 03. 13. 10:29

A Vasárnapi Hírek értesülései szerint a magyar katolikus egyház az ügynöklistával kapcsolatos nyilatkozatokat egyelőre kerüli.

A Vasárnapi Hírek értesülései szerint Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök a püspöki karral és a Vatikánnal való egyeztetés nélkül nyilatkozott a Szakértő ’90 által az internetre feltett “ügynöklistán” való szerepeltetéséről, és valószínűleg jó időre a püspök lesz az utolsó “listázott” vezető katolikus egyházi személy, aki az ügyben megnyilatkozik. A lap egyházi forrásokra hivatkozott.
A listán Gyulai Endrémn kívül még Paskai László bíboros és több püspöktársa is szerepel.

Gyulai püspök március 8-án “Bocsánatkérés a III/III-as listán feltüntetett püspök részéről” címmel nyílt levelet tett közzé a Magyar Nemzetben. “Bocsánatot kell kérnem” kezdetű, jórészt ironikus hangvételű mondataival azoktól kért bocsánatot, akik neki okoztak fájdalmat – akik például ki akarták utasítani beosztott helyéről, és akiknek meg kellett lesniük, mikor van távol lakásától, hogy akkor végezzék el az előírt házkutatást.

“A Vasárnapi Híreknek egy, a klérushoz közelálló személyiség azt mondta, valószínűnek tartja, hogy jó időre a püspök lesz az utolsó +listázott+ vezető katolikus egyházi személy, aki az ügyben megnyilatkozik” – írja a lap.

A 219 nevet tartalmazó lista február végén jelent meg egy anonim, ingyenes tárhelyen. A 17 lapból álló névsor a rendszerváltás előtti országos sajtó, a kulturális és a művészeti élet, a helyi lapkiadás, a pártok és politikai szervezetek, valamint a történelmi egyházak képviselőinek körére terjed ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.