Belföld

Első fokú belvízvédelmi készültség Gyömrőn

A Pest megyei Gyömrőn első fokú belvízvédelmi készültséget vezettek be, mert a mezőgazdasági területekről lefolyó hólé három házat is veszélyeztetett az éjszaka.

Az országban egyébként egyelőre nincs drámai helyzet az olvadás miatt – mondta vasárnap az MTI-nek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Az elmúlt 24 órában 164 alkalommal vonultak ki a tűzoltók, mintegy száz esetben belvíz miatt – közölte a szóvivő. Mint elmondta, Gyömrőn első fokú belvízvédelmi készültséget vezettek be, mert szombaton este és éjszaka három házat veszélyeztetett a belvíz, de kitelepítésre nem volt szükség. A hólé a közeli dombokról, mezőgazdasági területekről folyt le, és betört a házak udvarára. A helyzetet homokzsákokkal és két ideiglenes víztározó építésével oldották meg a tűzoltók. A településen a védekezéshez szükséges minden anyag és eszköz rendelkezésre áll.

A fővárosban a XVII. kerületből is kaptak riasztást belvíz miatt. Itt azért nem folyt el a hólé, mert a vízelvezető árkot nem tisztították ki. Az országban Békés és Szolnok megyében kellett még beavatkozni a belvíz miatt.

Dobson Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy az olvadáskor fontos a vízelvezető árok kitisztítása, a megfelelő átfolyás biztosítása. A lakóépületekben található víz eltávolítására az OKF központi raktárában 110 mobil szivattyú van, országosan a tűzoltóságoknál további 450 ilyen készülék található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik