Belföld

Tavaszidéző

Ismét egy tavaszidéző borral próbálkozunk a sok szép fajsúlyos vörös után, melyet az utóbbi hetekben próbáltunk a mi kedves közönségünk figyelmébe ajánlani. Sugárzó és elegáns Irsai Olivért állítunk ezért a Borpultra.

Az Irsai új hungarikum, azaz nem olyan titokzatos ősi ködökbe vesző fajta, mint mondjuk a király furmint, vagy a balkáni eredetű, nálunk ezért is oly’ otthonosan mozgó kadarka, hanem Kocsis Pál önológ teremtette a Pozsonyi és a Csabagyöngye összeboronálásával. Ő maga is, mármint az Irsai, termékeny csávónak bizonyult, utóbb ő lett a Cserszegi fűszeres és a szintén poétikus nevű Kozma Pálné muskotály egyik szüleje.


Tavaszidéző 1

Irsai Olivér 2004, Szőllősi Pincészet

Magyarul is elég röhejes e heti szőlőnk neve, tán a kutatásokat szponzoráló vaskereskedőnek vagy kinek a nevét viseli, remélem, nem rosszul emlékszem, a hajdani Szovjetunióban pedig egyenesen Zolotisztüj rannij-nak hívták. Nagyon sikeres innováció lett ő, mert a háború után a borvilág egyik meghatározó paradigmájává vált a reduktív, hordót nem látott, rozsdamenetes acéltartályban erjedő-érlelődő fehérek készítése. Azaz a gyümölcsös, világos-virágos, roppant karcsú, könnyen fogyasztható borok fogyasztása, összefüggésben az egészséges életmód, a wellness, a gyümölcslé-áradat és a gyors, felületes életmód terjengésével.

E heti borunkat Szöllősi Mihály komponálta, aki nagymestere az efféle ropogós-illatos fehéreknek. Az erre igen alkalmatos párás, hűsös, a Dunára néző Ászár-Neszmélyi borvidék vezető családi pincészetét birtokolja ő, 18,5 hektár fölött diszponál, még vagy tízről felvásárol, és képes önálló arculatot teremteni a professzionális nagy testvér, a Hilltop árnyékában.

2004-es Irsaija jó ivású gasztrobor világos zöldessárga színnel, intenzív virágos-muskotályos illattal és zamattal. Csontszáraz ital ez élénk savakkal, kis szénsavval, nagyon friss és elegáns karakterrel. A hátcímkén a borász 9-10 fokra hűtve ajánlja fogyasztását aperitifként, levesek után negyven cseppet adagolva, szárnyas sültekhez és nem túl édes, gyümölcsös desszertekhez. Ez a tavaszias beszélgetőbor 770 forint körüli áron érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik