Belföld

Rekordmagasságban az amerikai kereskedelmi deficit

Az Egyesült Államok importja az idei év első hónapjában elérte az 58,2 milliárd dollárt. A történelem során ennél csupán egyszer vásároltak többet a tengerentúlon. Az államkötvények hozama megemelkedett a hírre.

A BBC jelentése szerint a deficit mértéke aggodalmat okoz a befektetőknek, mivel az erősen csökkentheti az amerikai gazdaság erősödését. A kereskedelmi deficitet és a költségvetés hiányát is – ami jelenleg közelít 500 milliárd dollárhoz – az amerikai központi bank elsősorban külföldi nemzeti bankok dollárban vezetett adósságainak felvásárlásából fedezi. Az amerikai államkötvények árfolyama ezen a héten folyamatosan esett, miközben a hozamok folyamatosan emelkedtek.

Egyes ázsiai országok dollárvásárlással igyekeznek nemzeti valutájuk túlzott erősödését fékezni. De az amerikai valuta elmúlt három évben tanúsított mintegy 50 százalékos esése portfóliójuk kiszélesítésére kényszerítette őket – amikor pedig erre utalt a japán és a dél-koreai kormányzat, a dollár tovább esett.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan azonban továbbra is bizakodik: szerinte a dollár esése önmagát fogja megfékezni, ahogy fékezi a globalizáció és a világkereskedelem is. A kereskedelmi hiány nem különösebben aggaszt – mondta a Nemzetközi Kapcsolatának Tanácsában – de nem ez a helyzet a költségvetési hiánnyal. Greenspan támogatja Bush elnök adócsökkentési csomagját, ami egyes elemzők szerint felelős a deficit ilyen mértékű növekedéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik