Belföld

Nem reagált az inflációs adatokra a forintpiac

A forint szűk sávban ingadozva délig árnyalatnyit erősödött, az eurót 243,31/35 forinton jegyezték, szemben a reggeli 243,45/65 forintos, illetve a csütörtöki 243,40/50 forintos árfolyammal. A devizapiac lényegében nem reagált a februári, 1981 óta legjobb havi inflációs adatra.

 Az állampapírok másodpiacán az inflációs adat megjelenése után mintegy 10 bázisponttal csökkentek ugyan a hozamok, de délre gyakorlatilag a reggeli szintre tértek vissza. A kereskedők szerint az árfolyamok alakulását továbbra is globális tényezők befolyásolják.

A feltörekvő piacokon a csütörtöki általános gyengülést kisebb korrekció követte. A délután megjelenő amerikai kereskedelmi deficit-adatok várhatóan gyengítik a dollárt, s ez valószínűleg gyengíti a feltörekvő piacok valutáit – köztük a forintot is – mondják a piacon. Délben 181,40/50 forinton kereskedtek az amerikai valutával, gyakorlatilag azonos árfolyamon a 181,30/50 forintos csütörtöki jegyzéssel.

Ha pénteken 242-243 forint körül marad a forint/euró kurzus, akkor jelentősen csökken az esélye a kockázatkedvelő külföldi befektetési alapok forinterősítő támadásának a március 14-15-iki bankszünnapok alatt – vélik kereskedők.

Emellett a forint nem védtelen a bankszünnapok alatt sem. A Magyar Nemzeti Bank intézményi kapcsolatai révén ha akar, megjelenhet a piacokon, a külföldi bankok magyarországi leánybankjai pedig “anyjuk” révén részt vehetnek a forint/euró kereskedésben a szünnapok alatt is. Az elektronikus kereskedési rendszerbe már betáplálták a bankoknál azokat az árfolyamszinteket, amelyeken életbe lépnek a megbízások – mondják a piacon. A zloty árfolyam alakulása hatással lehet a forint kurzusára az ünnepek alatt is, hiszen az utóbbi időben “kötelékben repült” a két valuta.

A forintpiacon délben változatlan, 8,00/15 százalékos szinten álltak a kamatok, a március 16-án életbe lépő tomnext kamatok is 8,0 százalék körüli szinten maradtak. A kamatszint további alakulását meghatározza majd, hogy a bankok mennyit kötnek le újra a március 16-án lejáró 440,2 milliárd forint összegű kéthetes jegybanki betétnek. Erről a keddi bankszünnap miatt ma kell határozniuk a bankoknak. A hosszabb lejáratokon lassan olvad a kamatszint, a piacon nem számítanak hétfői rendkívüli kamatcsökkentésre – mondják kereskedők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik