Belföld

Nem politikai okból ül a Mol-Jukosz vezér?

Az orosz külügyi szóvivő szerint nem politikai kérdés, hanem az igazságszolgáltató szervekre tartozik a Jukosz és a Mol hanti-manysiföldi közös olajtermelő cége vezérigazgatójának előzetes letartóztatása.

Alekszandr Jakovenko az MTI-nek arra a kérdésére válaszolt pénteken moszkvai tudósítókkal beszélgetve, amely utalt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök február közepi találkozóján létrejött elvi egyezségre: Magyarországot, jelesül a Molt semmilyen hátrány nem érheti a Jukosz-ügyből kifolyólag.

Oleg Vitkát, a Zapadno-Malobalik (Zapadno-Malobalikszkoje) Kft. vezérigazgatóját szerdán vették őrizetbe, miután a hanti-manszijszki ügyészek ismét kihallgatták az engedélyezettnél gyorsabb ütemű olajkitermelés miatt januárban indított bűnügyi eljárás során, csütörtökön pedig két hónapra vizsgálati fogságba helyezték.

Az orosz igazságszolgáltatás eddig csak a feldarabolás alatt álló Jukosz két, száz százalékban birtokolt leányvállalatának vezetőit vádolta meg a kitermelési kvóták túllépésével.

Az egyiket, a Juganszkneftegazt a múlt év végén elárverezték a Jukoszon számonkért több mint 27 milliárd dolláros adóhátralék egy részének behajtására.

A másik, a Tomskneft vezetősége ellen e hónap elején indult eljárás kvótatúllépés miatt, ami tüstént lenyomta a másik megmaradt Jukosz-főegység, a Samaraneftgaz tőzsdei értékét is, mert a piac biztosra veszi, hogy a végrehajtók folytatják a Jukosz vagyonrészeinek kényszereladását.

E logika alapján a Zapadno-Malobalik Kft. értéke is csökkenhet, és a Jukosz-tulajdonrészt végül szintén kiárusíthatják.

Mindamellett Jakovenko rámutatott, hogy ezek a kérdések nem politikai síkon vetődnek fel, s így a külügyi tárca nem foglalkozik velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik