Belföld

Lengyelország is egységes adót tervez

Miután a régióban Szlovákia és Románia csökkentette és egyszerűsítette adórendszerét, a lengyel pénzügyminisztérium bejelentette, hogy 2008-ban tervezik bevezetni a 18 százalékos egységes társasági, forgalmi és személyi jövedelem adót.

Lengyelországban a vállalatok adójának 50 százalékát ezen kívül nyereségük befektetése esetén el is engedik majd. Az államháztartás kiadásait ezzel egyidőben csökkentik. Miroslaw Gronicki pénzügyminiszter szerint ezekkel az intézkedésekkel lehet biztosítani Lengyelország terv szerinti ütemű csatlakozását 2009-ben az eurózónához. A hivatalban lévő kormánynak azonban már semmilyen tényleges lehetősége nincsen az elképzelés megvalósítására, azt csak politikai szándéknyilatkozatnak lehet tekinteni.

A tervezett intézkedések forradalmasítanák a lengyel adórendszert. A 18 százalékos egységes adó mellett a pénzügyminisztérium illetékesei más vállalati beruházásokra ösztönző mechanizmusokat is életbe kívánnak léptetni. A beruházások után már jövőre 30 százalékos adókedvezmény terveznek bevezetni, amit 2007-ben növelnének 50 százalékra. 2007-ben kerül bevezetésre az ún. kataszteradó is, és ettől kezdődően fizetnének jövedelem adót a mezőgazdasági termelők is.

A tervezett adóreformok megvalósulását azonban egyelőre nem lehet biztosra venni. Marek Belka kormányfő ugyanis március elején bejelentette, hogy május elején lemond tisztségéről, hogy minél előbb kiírják az előrehozott választásokat. Így az adók mértékéről várhatóan majd az új kormány fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik