Belföld

Lassulhat a magyar gazdaság az IMF szerint

Magyarország középtávú növekedési ütemének növelése érdekében a hatóságoknak helyre kell állítaniuk a gazdaságpolitika következetességét és kiszámíthatóságát. – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előzetes megállapításában a magyar gazdaságról.

A tavalyi erőteljes növekedés után a magyar gazdaság bővülési ütemének csökkenésére számítanak az IMF szakértői. Az előzetes számok alapján a reál GDP 2004 folyamán 4 százalékkal nőtt és a növekedés súlypontja a fogyasztásról a beruházások és az export felé tolódott el. Az összegzésből kiderül, hogy a fizetési mérleg hiánya a megtakarítási-beruházási mérleg tartós egyensúlyhiánya miatt továbbra is magas, és 2004-ben a GDP 9 százaléka körül várható.

A jövőre vonatkozóan nagy fontossággal bír a gazdaságpolitika hitelességének helyreállítása, ehhez a kormánynak be kellene tartania a konvergencia program célkitűzéseit. Az IMF szakértői szerint a kockázatok megnehezítik a 2005-ös költségvetési hiányra vonatkozó cél elérését.

A IMF delegációja március 2-11. között járt Budapesten, hogy megvitassa a közelmúlt gazdasági fejleményeit, illetve a 2005-re tervezett gazdaságpolitkai prioritásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik