Belföld

Forgalomkorlátozások az ünnep alatt

A március 15-ei rendezvénysorozat miatt Budapesten több helyütt elterelik a forgalmat, a BKV egyes járatai is módosított útvonalon közlekednek. A hosszú hétvége miatt a határátkelőknél pedig hosszabb várakozási időre lehet számítani. Tippek és tanácsok a FigyelőNettől.

A 2005. március 15-ei ünnepségek miatt a város belső kerületeiben útlezárásokra kell számítani. A forgalomkorlátozások miatt a tömegközlekedési járművek útvonalai is módosulnak, melyről a BKV egyelőre nem tájékoztatta a közönséget, a FigyelőNet a Fővinformtól értesült a módosításokról. A forgalomkorlátozások általában Budapest belső kerületeit érintik, elsősorban a Kossuth teret és a Múzeum körutat érdemes elkerülni.

A hosszú hétvége miatt a Határőrség Szlovákia irányába vár nagyobb forgalomnövekedést, az ide utazóknak 1,5 órás várakozási időre kell majd számítaniuk.

Lezárások

A Budapesti Rendőrfőkapitányság közleménye szerint időszakosan lezárják a forgalom elől 2005. március 15-én:

– 6 órától 19 óráig a Kossuth teret.

– 10 órától 13 óráig a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körút és a Szentmihályi utca között, a Puskin utcát a Bródy Sándor utca és a Rákóczi út között, a Szentkirályi utcát a Rákóczi út és a Bródy Sándor utca között.

– 18 órától 24 óráig a Lágymányosi híd pesti hídfője és a Művészetek Palotája között levő utat a Lechner Ödön fasor és a Laczkovich utca között, a Lechner Ödön fasort a Vágóhíd utca és a Lágymányosi híd között.

– 9 órától 24 óráig a Szentháromság teret, a Dísz teret, az Úri utcát a Szentháromság utca és a Dísz tér között, a Szentháromság utcát az Úri utca és a Szentháromság tér között, a Tábornok utcát a Szentháromság tér és a Dísz tér között.


Forgalomkorlátozások az ünnep alatt 1

Szakaszosan és időszakosan lezárják a forgalom elől március 15-én:

– 10 órától a Kossuth tér – Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Károly körút – Múzeum körút – Nemzeti Múzeum útvonalat.
– 12 órától a Nemzeti Múzeum – Múzeum körút – Astoria – Kossuth Lajos utca – Szabad sajtó út – Váci utca – Pesti Barnabás utca – Március 15. tér útvonalat.

– 18 óra 30 perctől a Bem tér – Bem József utca – Margit krt. – Vérmező út – Várfok utca – Bécsi kapu tér – Petermann bíró utca – Kapisztrán tér útvonalat.

További forgalomkorlátozásra kell számítani a Hősök terén megrendezésre kerülő MIÉP rendezvény miatt 15 órától a résztvevők létszámátúl függően a Koós Károly sétányon és a Dózsa György úton.







Díszbe öltözik a 2-es villamos
A 485689 – A Szabadság útja köztéri “kiállítás” a magyar történelem 1848-as, 1956-os, és 1989-es eseményeit idézi meg, helyszíne a budapesti 2-es villamos Kossuth tértől a Március 15. térig tartó vonalszakasza. A villamos és annak vonala, összefogó elemként teremt állandó kapcsolatot a különböző történelmi események, azaz a koncepció különböző helyszínei között. A tervek szerint – amennyiben az időjárás engedi – sínpálya egy rövid szakasza speciális zöld növényborítást kap. A villamosszerelvények némelyike az esemény idejére matricaborítást kap. A felmatricázott villamosok a 485689 designkoncepció témáját adó történelmi események jelképeivé alakulnak. A villamosok olyan elemek szimbólumai lesznek, melyek mindhárom történelmi eseményben meghatározó szerepet játszottak.

Tömegközlekedés

A BKV egyelőre hivatalosan nem tette közzé a tömegközlekedési eszközök útvonalainak módosítását, a Fővinformtól azonban már lehet információkat szerezni. Március 15-én az alábbi módosításokra kell számítani:

– Reggel 7 óra és fél tíz között a 2-es villamos szükség esetén csak a Kossuth tér és a Közvágóhíd között közlekedik.

– Reggel 7 óra és fél tíz között a 70-es és 78-as trolik az Erzsébet királyné útjától csak a baross térig közlekednek.

– Reggel fél tíz után a 15-ös, 4-es és 100-as buszok megvárják a menet elhaladását.

– Reggel 8 óra és délután 2 óra között a 9-es busz megváltozott útvonalon közlekedik, a Deák téri végállomás helyett csak a Szabó Ervin térig jár.

– Reggel 8 és délután 2 óra között a 47-es és 49-es villamosok a belvárosban nem járnak.

– 13 órától 14 óráig a 7-es buszok a budai végállomástól csak az Erzsébet híd budai hídfőig, a pesti oldalon pedig a Bosnyák tértől a Baross térig járnak.

– 13 és 14 óra között a 15-ös busz megváltozott útvonalon jár: Nádor utca, József Attila utca, Erzsébet tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Károly körút, Múzeum körút, Kálvin tér, Üllői út, Ferenc körút, Boráros tér megállókon keresztül jut el a Közraktár utca végállomásig.

– 13 és 14 óra között a 16-os busz nem áll meg a Donáti utca, Dísz tér, Palota út, Attila út megállókban.


Határ menti rohamok


Forgalomkorlátozások az ünnep alatt 10

A négynapos ünnep alatt a Határőrség leginkább Szlovákia irányába vár forgalomnövekedést a síbarátok várható rohamának köszönhetően. Kovács Iván alezredes, a szervezet szóvivője a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy leginkább a Budapest irányából érkező utasokra számítanak, akik várhatóan Parassapusztán keresztül lépik majd át a határt. A szóvivő szerint két hete már volt egy jelentősebb roham ennél az átkelőnél, így előre láthatóan most is hasonló, egy-másfél órás várakozásra lehet számítani. Ezt elkerülendő, Kovács Iván azt ajánlja, hogy inkább az ipolytarnóci, a letkési 8-20 óra között működő, vagy a balassagyarmati állandó átkelő felé kerüljenek.

Ukrajna irányában a bevásárló tuizmus miatt várható forgalomnövekedés hétfőn és kedden, amely napok Ukrajnában munkanapok lesznek. A záhonyi határátkelő helyett itt a szóvivő a lónyai, beregszászi és a barabási átlépő pontokat ajánlja.

A tüntető gazdák a határátkelők közelében is forgalomlassító demonstrációkat tartottak: többször elhangzott olyan fenyegetés, hogy lezárják a határokat, de ilyen kéréssel nem fordultak a határőrséghez. Az alezredes szerint ezt nem is engedélyeznék. A szóvivő szerint, ha nem születik megállapodás, akkor a szlovák, az osztrák, a szlovén és a horvát határoknál várható lassabb haladás az agrárdemonstrációk miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik