Belföld

Elektronikus aláírás ügyben kapott nyílt levelet a kormány

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) levélben kér több minisztert, hogy a várhatóan áprilisban megjelenő, az elektronikus adózásról szóló rendeletben szerepeljen az elektronikus aláírással történő bevallás is.

A Draskovics Tibor pénzügyminiszternek, Kiss Péter kancelláriaminiszternek és Kovács Kálmán informatikai miniszternek címzett nyílt levél szerint, ez a javaslat nem igényel többlet ráfordítást, mivel az APEH-nél a szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll.

A levél szerint a várhatóan már április 1-től hatályba lépő jogszabály úgy rendelkezik, hogy Magyarország állampolgárai kizárólagosan a kevésbé biztonságos PIN-kód segítségével nyújthatják be adóbevallásukat a kormányzati portálon keresztül.

A technológiai visszalépés veszélye mellett a rendelet tervezete – a szövetség meggyőződése szerint – ellentétes a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) Központi Kiemelt Programjaival, valamint a decemberben elfogadott, a Közigazgatási Hatósági Eljárás és Szolgáltatás szabályairól szóló törvény (KET) szellemével, illetve a minisztériumok eddigi bejelentéseivel, kommunikációjával.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség arra kéri a minisztereket, hogy aláírás előtt fontolják meg, hogy a tervezett döntés valóban a magyarországi elektronikus ügyintézés minél szélesebb körű és mindenki által elvárt biztonságos megvalósítását támogatja-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik