Belföld

Dagad a Forbes-lista

A világ dollármilliárdosait felsoroló Forbes-lista rekordot döntött: a szupergazdagok már 691-en vannak, összvagyonuk eléri a 2,2 billió dollárt.

Bill Gates, a Microsoft alapítója 11 éve folyamatosan vezeti a listát. Az első tízben három új arc van: az indiai származású Lakshmi Mittal, az IKEA vezetője, Ingvar Kamprad, valamint a mexikói Carlos Slim. Az indiai származású Lakshmi az emelkedő acéláraknak köszönheti 25 milliárd dolláros vagyonát, amellyel a harmadik helyre jött fel. Ebből a vagyonból tudta megszerezni London legdrágább házát, melyet 134 millió dollárért (mintegy 24 milliárd forintért) vásárolt meg a Forma-1 mindenható urától, Bernie Ecclestone-tól. Kamprad a svájci Lausanne-ban él, 23 milliárd dolláros vagyona a hatodik helyre volt elegendő. A mexikói telekomguru, Carlos Slim vagyona egy év alatt több mint 10 milliárd dollárral nőtt 23,9 milliárd dollárra.







A Top Ten (milliárd dollárban)

1. Bill Gates (USA) – 46,5 
2. Warren Buffett (USA) – 44
3. Lakshmi Mittal (India) – 25
4. Carlos Slim (Mexikó) – 23,9
5. al-Waleed bin Talal al – (Szaúd Arábia) – 23,7
6. Ingvar Kamprad (Svédország) – 23
7. Paul Allen (USA) – 21
8. Karl Albrecht (Németország) – 18,5
9. Lawrence Ellison (USA) – 18,4
10. S. Robson Walton (USA) – 18,3

A listára a legtöbb új nevet az Egyesült Államok delegálta, itt él 69 új milliárdos. Oroszországban kilenc, az Egyesült Királyságban nyolc, Németországban hét új milliárdos él. Oroszországban Roman Abramovics a leggazdagabb 13,3 milliárd dollárral.

Az újak közül a leggazdagabb az amerikai Daniel Duncan, aki 5,1 milliárd dolláros vagyont halmozott fel, mióta hétéves korában árván maradt. A legfiatalabb újonc 35 éves, Wong Kwong Yu műszaki üzlethálózatot üzemeltet Kínában.

A Jukosz olajtársaság letartóztatott vezetője, Mihail Hodorkovszkij 15 milliárd dolláros vagyona 2,2 milliárdra olvadt egy év alatt.

A listán összesen 47 ország szerepel, ezek közül Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna és Izland először képviselteti magát. A két leggazdagabb magyar, Demján Sándor és Széles Gábor a maguk 50 milliárd forintos vagyonával a lista közelébe sem kerülhet, hiszen ehhez legalább 182 milliárd forint kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik