Belföld

ARCOK A VERSENYSZFÉRÁBÓL (AUTÓALKATRÉSZ-GYÁRTÁS)

Népi táncosnak készült, a középiskolában a sejtbiológia lett a kedvenc tantárgya. Gulyás Krisztina ma pénzügyi igazgatóként három valutanemmel dolgozik az ázsiai térség és Japán legnagyobb autóalkatrész-gyártója magyar leányvállalatánál. A nyelveket beszélő többdiplomás asszony most japánul tanul.

Korántsem szokványos, hogy egy ázsiai vállalat európai leányvállalatának élén helyi szakember álljon, s az sem, hogy a cég harmadik vezetői pozícióját nő töltse be. Márpedig ez a helyzet Japán és az ázsiai térség egyik legnagyobb autóalkatrész-gyártója, a Musashi Seimitsu Industry Ltd. által 2001-ben Ercsiben létrehozott Musashi Hungary Ipari Kft.-nél. Az olasz ügyvezető helyettese japán, a pénzügyi igazgató pedig a 33 éves Gulyás Krisztina. A hagyományosan férfitársadalmú Japánban azért lehet valami változás, hiszen a magyar cégnél a minőségbiztosítási vezető is nő, s ez a Musashi rugalmasságát, eredményorientáltságát mutatja. Persze sikerrel, hiszen a folyamatos beruházások révén a rendelésállomány és az árbevétel állandóan bővül.

Egy gazdasági igazgató lehet sótlan alak, de mindenképpen invenciózusnak kell lennie. Elég, ha csupán a szabad pénzek felhasználásának módjára gondolunk.

Gulyás Krisztina három valutanemmel dolgozik. A cég termékeiért euróban fizetnek a megrendelő autógyárak, de ezt jól kell forintra váltani, hiszen a magyarországi szolgáltatásokért – a bérektől a közüzemi költségekig – forinttal kell fizetni. Az alapanyagokért, gépekért pedig jent utalnak az anyacégnek, ezért a Musashi Kft. forwardügyleteket köt, hogy minél jobb árfolyamon vehessen jent a piacon. A pénzügyi igazgatói pozíciót azonban nem nyílegyenesen érte el Gulyás Krisztina, aki szíve szerint népi táncos szeretett volna lenni, de nem vették fel a szegedi táncművészeti szakközépiskolába.

Lelkileg összeomlott. Ráadásul Ózdon laktak, s a környéken akkoriban sem volt rengeteg tanintézmény, hogy válogatni lehessen az iskolák között. Szerencsére szerette a biológiát, így Egerben elvégezte a kertészeti szakközépiskolát. A sejtbiológia lett a kedvence, máig mindent elolvas, amely e témakörrel, az orvostudománnyal, de akár az etológiával is kapcsolatos. Középiskolai biológia tanárnője orvost szeretett volna látni belőle, ám az nem megy, ha a medika mindig elájul a vér láttán.

Így aztán Egerből egyenes út vezetett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gyöngyösi főiskolai karára, ahol 1992-ben üzemgazdász képesítést szerzett. A kitűnő bizonyítványnak köszönhetően az egyetemen folytatta a tanulmányait, és a társadalomtudományi karon agrárközgazdász diplomát kapott. A diploma mellé pedig felsőfokú mérlegképes könyvelői és szintén felsőfokú külkereskedői képesítést szerzett az egyetemi évek alatt. És nyelveket tanult.

Első munkahelyét, az Ernst & Young Kft.-t öt év múlva azért hagyta el, mert a cég egyik ügyfele elcsábította: állítson talpra egy céget.

A nagy váltás 2002-ben következett be, amikor egyrészt megkapta az okleveles könyvvizsgálói képesítést, másrészt a Musashi Magyarország Kft. pénzügyi igazgatót keresett. Fejvadászcégen keresztül pályázott – és nyert.

Ilyen előzmények után nem csoda, ha folytatja a tanulást: ezúttal japánul tanul. A hiragana és a katakana írás már egész jól megy, és a klasszikus kínai írásjelekre alapuló kandzsiból is túl van a századik jelen. Még négy-öt ezer, és már könyvet is olvashat.

A konyhában azonban nemigen tudja bizonyítani előmenetelét, mert – amint enyhe öniróniával mondja – csupán egyféle szusit tud készíteni.

A CÉG

Musashi Hungary Ipari Kft.

A Daimler-Chrysler és a Fiat számára gömbcsuklókat, az Audi részére pedig alumínium lengőkarokat gyártó 300 fős Musashi Kft. a tavalyi fejlesztések eredményeként több mint megkétszerezte forgalmát, amely meghaladta a 26 millió eurót. Az elmúlt év augusztusára készült el a gépsorokkal együtt több mint 7,5 millió euróba került új, háromezer négyzetméteres csarnok, amelynek fele raktár, a másik felében pedig termelőüzem létesült.

GULYÁS KRISZTINA

33 éves. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem gyöngyösi főiskolai karán 1992-ben üzemgazdász képesítést szerzett. 1995-től 2000-ig az Ernst & Young Kft.-nél könyvvizsgáló, 2000-től két éven át az InterCom Rt.-nél controller és 2002-től a Musashi Hungary Ipari Kft. pénzügyi igazgatója. Érdeklődése a távol-keleti kultúrák, étkezési szokások iránt egyre erősebbé válik. Férje kétdanos karateoktató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik