Belföld

Adóreform: az iparűzési adó megszüntetése a cél

admin
admin

2005. 03. 11. 12:08

Akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett fórumon.

Az iparűzési adót hosszabb távon el kell tüntetni, első lépésben csökkenteni lehet 2006-ban, illetve egy részét nyereségalapra lehet helyezni – jelentette ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: 2006 végén megszűnhet az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás.

Draskovics Tibor szerint a kis és közepes vállalkozásoknál a társasági adó kulcsa 5-10 milliós profitig a mai kulcs felére, illetve 10 százalékra csökkenthető, az eva bővítése pedig kiterjedhet azokra a vállalkozásokra, amelyek termeléssel foglalkoznak, azaz nagyobb a költséghányaduk, mint az eva jelenlegi szereplőinek.

Varga Mihály a Fidesz frakcióezető-helyettese e szerint a kis és közepes vállalkozások társasági adóterhét – 100 millió forint bevételi határig – a felére lehetne mérsékelni, a most bevezetett vállalkozói járulékot pedig önkéntessé lehetne tenni.

A Fidesz által kidolgozott adóreform kevesebb terhet jelentene a vállalkozásoknak, igaz pesszimista becslés esetén közel 300 milliárd forintos adókiesést okozhat, később azonban ez többletbe fordulhat – mondta Varga Mihály expénzügyminiszter.

A munkáltatói terhek 5 százalékpontos csökkentése 130 milliárd forintos, az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetése 56 milliárd forintos megtakarítást jelentene a vállalkozóknak – jelentette ki Varga Mihály.

Kupa Mihály volt pénzügyminiszter szerint az adóreformnak azt a célt kell szem előtt tartania, hogy erősítse a lakossági megtakarításokat és ösztönözze a tőkebevonást – főként a működő és adósságot nem generáló tőke bevonását – Magyarországon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.