Belföld

11 millió forintot hozott a nőnap az APEH-nek

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a nőnapi számlaadások ellenőrzése kapcsán várhatóan több mint 11 millió forint mulasztási bírságot szab ki, ami 49 400 forintos átlagos bírságnak felel meg - közölte az adóhatóság.

Az adóhatóság szerint a központi akció fő célja az volt, hogy képet kapjon arról, a nőnap kapcsán mennyiben tér el az átlagostól a vállalkozások a nyugta-, számlaadási kötelezettségének teljesítése, továbbá, hogy az APEH kiszűrje a bejelentkezési kötelezettséget elmulasztó vállalkozásokat.

A vizsgálatokban összesen 183 adóellenőr vett részt, az ellenőrzések érintették a fővárost, a megyeszékhelyeket és az ország nagyobb városainak többségét. Az APEH igazgatóságai 548 esetben vizsgálták a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésének betartását.

A lefolytatott ellenőrzések 235 alkalommal regisztráltak valamilyen mulasztást, ez az ellenőrzések 44,9 százalékát jelenti. A vizsgált adóalanyok 32,6 százaléka (178 esetben) egyáltalán nem adott az általa értékesített áruról, esetleg az általa teljesített szolgáltatásról bizonylatot.

A nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ismételt elmulasztása miatt 5 esetben várható az adóköteles tevékenység céljára szolgáló üzlet, helyiség lezárása 12 nyitvatartási napra. A lezárásra “büntetett” üzletek között virágbolt, ajándéküzlet, cukrászda, presszó és ruházati üzlet is található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik