Belföld

Távozik a CIB két vezére

Surányi György, a CIB Bank elnöke várhatóan pénteken kora délután jelenti be, hogy távozik a bank két vezérigazgatója, Farkas Ádám és Karvalits Ferenc.

Új vezérigazgatóvá várhatóan a jelenlegi ügyvezető igazgatót, Török Lászlót nevezik ki.

Sajtóinformációk szerint Surányi György már közölte a két vezérigazgatóval, hogy nem hosszabbítja meg lejáró szerződésüket. A leváltás hátterében Surányi döntése állhat, aki szerint a a két, szinte azonos hatáskörű vezérigazgató között feszültségek vannak.

CIB Bank 2004-ben – 26 éves fennállása óta – működésének egyik legeredményesebb évét zárta, mérlegfőösszege 2004 végén meghaladta az 1200 milliárd forintot, s tavalyi, 24 milliárd forintos adózott profitja pedig az egyik legjobb volt a magyarországi bankok között. A két vezér távozása ezért meglepetésként érte a piacot.

Farkas Ádám és Karvalits Ferenc 2002 április 1-je, a korábbi elnök-vezérigazgató, Zdeborsky György távozása óta áll az olasz Banca Intesa tulajdonolta CIB Bank élén társ-vezérigazgatóként: Farkas Ádám az üzleti területeket, Karvalits Ferenc a controllingot és a funkcionális területeket irányítja.

Mindkét vezérigazgató a BKE pénzügy szakán végzett, illetve oktat, s mindketten tanultak és dolgoztak bel- és külföldön vállalati és kereskedelmi banki területen.

Korábban mindketten ügyvezető igazgatóként tevékenykedtek a Magyar Nemzeti Bankban (MNB).

A két fiatal, alig 40 éves szakember 2002 tavaszi hivatalba lépésekor elmondta, céljuk, hogy a CIB Bank az egyik meghatározó univerzális bankká váljék, s erőteljesen növekedjék a kis és középvállalkozói, valamint a lakossági piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik