Belföld

Online stratégiai játék indult a szabadságharcról

Az oktatási tárca a Sulinet program keretében interneten elérhető stratégiai játékot indított, amellyel az 1848/49-es szabadságharc csatáit lehet újra harcolni, és a játékosok akár a győzelmet is kivívhatják.

A történelmi események tanítása akkor igazán hatékony, ha valamilyen módon élményszerűvé tudják tenni. “Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért feleletet adni arról” – mondta Magyar Bálint újságíróknak az új játék bemutatásakor.

Az oktatási tárca vezetője közölte: a www.48.sulinet honlapról márciustól elérhető és ingyenesen letölthető játék a Sulinet Digitális Tudásbázison digitális tananyagokkal egészül ki. Hamarosan elindul a Sulinet Digitális Kiskönyvtár is, amelyben az adott korhoz kapcsolódó könyvek lesznek elérhetők. A szaktárca közel 10 millió forintért megszerezte a szoftver magyar nyelvű változatának határozatlan időtartamra szóló, kizárólagos felhasználási jogát Magyarországon történő terjesztésre.

Kedves Gyula, hadtörténész szerint “ez a történelmi stratégiai játék egészségesebb történelemszemléletet eredményez”. A játékot felső tagozattól felfelé mindenkinek ajánlják. A játék kifejlesztői azt tervezik, hogy hasonló módon dolgozzák fel a Rákóczi-szabadságharcot és az amerikai függetlenségi háborút.

Az 1848/49-es szabadságharcos játék a korabeli Magyarország térképén játszódik, ezen lehet irányítani a hadseregeket. A játékosok 14-féle hadegységgel, három nemzet színeiben vehetnek részt az eseményekben, s több mint hetven tábornok vonható be a harcokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik