Belföld

A Moody’s szerint Kelet-Európa fejlődött a leggyorsabban

Látványosan javult a kelet-európai adósságkibocsátók adósminősége. A térségben a felminősítések száma több mint ötszörösen haladta meg a leminősítésekét. A régió pedig a világ leggyorsabban növekvő térségévé vált – derült ki a Moody's Investors Service Londonban kiadott új összesítésében.

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő visszatekintő elemzése szerint a besorolással szereplő szuverén és kereskedelmi adósok közül az 1998-as orosz fizetési válság idején 143 cég osztályzata romlott; azóta azonban meredek fordulat történt: a Moody’s által feljavított kelet-európai adósi osztályzatok száma az 1999-2004 közötti időszakban 5,2-szerese volt a visszaminősítettekének.

A javulás különösen a legutóbbi három évben volt látványos: ebben az időszakban a kelet-európai osztályzatjavítások 8,3-szeresen múlták felül a leminősítéseket; ezen belül tavaly 7,4:1 volt ez az arány.

Az idei első két és fél hónapban a Moody’s 15 kelet-európai szuverén és cégadós osztályzatát módosította, 14-ét felfelé, és csak egyét lefelé. Az idei felminősítettek között volt az Erste Bank Hungary Rt., amelynek pénzügyierő-osztályzatát javította a Moody’s Investors Service “E plusz”-ról “D”-re.

A térségi osztályzatjavítások zöme azonban Románia és Szlovákia szuverén adósi besorolásának idei feljavításához kötődik: a két országadós felminősítésével együtt a 14 idei besorolásemelésből tíz e két ország adósságkibocsátóit érintette.

Románia devizában kiadott állami kötvényadósságának besorolási országplafonja a múlt héten emelkedett az addigi “Ba3”-ról egyszerre két fokozattal “Ba1”-re a Moody’s-nál, amely a következetesen EU-konform gazdaságpolitikára hivatkozva javította a román szuverén besorolást.

Szlovákia külső és belső kötvényadósságának, illetve devizabankbetéteinek besorolását még januárban emelte “A3”-ról “A2”-re a Moody’s, a szilárd következetességgel végrehajtott szerkezeti reformokra és a javuló közép- és hosszú távú költségvetési kilátásokra hivatkozva, amelyek alapján a cég szerint az ország jó eséllyel a többi térségi EU-tagállam, köztük Magyarország előtt fogja meghonosítani az eurót.

A kiadott londoni elemzésben a Moody’s kiemelte a szlovák gazdaság növekedési ütemének meredek gyorsulását. A cég szerint a tavalyi utolsó negyedévben a szlovák növekedés éves összevetésben 5,3 százalékos volt, az 1999 harmadik negyedében mért 0,9 százalékos mélypont után.

A hitelminősítő becslése szerint Kelet-Európa egészének gazdasági összkibocsátása tavaly 6,7 százalékkal nőtt, amivel a térség – a 6,0 százalékos növekedést elérő Latin-Amerika előtt – a világ leggyorsabban növekvő régiója lett.

Jóllehet a kelet-európai növekedés az idén várhatóan 5,3, jövőre 5,1 százalékra lassul, még e két érték is felül fogja múlni bármely más világgazdasági térség növekedését – áll a Moody’s londoni jelentésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik