Belföld

Kiszáll a Gazprom az Általános Értékforgalmi Bankból

Az orosz Gazprombank úgy döntött, hogy eladja az Általános Értékforgalmi Bank részvényeinek 25,5 százalékát. A hitelintézet tulajdonosa így 100 százalékban Megdet Rahimkulov lehet.

A Kommerszant című moszkvai gazdasági lap értesülése szerint a döntés már tavaly szeptemberben megszületett az orosz anyacég vezetőségében. A tranzakciót még jóvá kell hagynia az igazgatótanácsnak és a magyar bankfelügyeletnek is – írja az orosz lap.


A részvénycsomagot 80 millió dollárra értékelték. 2005 januárjában a részvények 74,5 százaléka a bank vezérigazgatójának, Megdet Rahimkulov cégének, a Kafijat Kerskedelmi Kft. tulajdonában állt. A Kafijat 2003 decemberében még mindössze 16 százalékát birtokolta a cégnek. Az orosz lap értesülései szerint az ÁÉB részvényeinek 30 százalékát 2004 februárjában vásárolta meg a cég az Interenergo, valamint az IGPI és az IGM vállalatoktól. A részvénycsomag tavaly októberben hízott 64,5 százalékra, amikor eladta részesedését a Kertaid Kereskedelmi és Gazdasági Tanácsadó Kft, valamint a Burtech Kereskedelmi és vagyonkezelő Kft. A fennmaradó 9,98 százalékot 2004 decemberében vásárolták meg a Singaporean Citycom Holdingtól.

Az ÁÉB 2003-ban 64,8 millió dolláros nettó profitot ért el a két évvel korábbi 44,4 millióhoz képest. 1997-ben a Gazprombank 60 millió dolláros hitelt nyújtott a magyar banknak.


Rahimkulov terjeszkedése


Megdet Rahimkulov, aki 1996-tól az ÁÉB elnök-vezérigazgatója, tavaly októberben, családi vállalkozásán, a Kafijat Kft-n keresztül 64,6 százalékos tulajdont szerzett az ÁÉB-ben (pár hónappal később ez 74,5 százalékra növekedett). Ez nem kis meglepetés volt a piac számára, hiszen 1996-ban a Gazprom és a Gazprombank vásárolta meg a hitelintézet részvényeinek 100 százalékát. Rahimkulov a Gazprom kiszállását november elején így indokolta a Figyelőnek adott interjújában: „a Gazprom új vezetősége sajnos megváltoztatta a cég Magyarországra és a régióra vonatkozó beruházási stratégiáját. A korábban prioritásként kezelt tervek háttérbe szorultak, így az anyavállalatot sem fűzték többé olyan pénzügyi érdekek a bankhoz, mint korábban.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik