Belföld

Újabb állami cégeket adtak el

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatósága a csütörtöki ülésen döntött az M-Ingatlan Rt., valamint az ELMIB Rt. és a Magáz Kft. eladásáról.

A privatizációs szervezet csütörtök délután bejelentette: a Mahart volt ingatlanjait birtokló M-Ingatlan Rt. 150 millió forint névértékű részvénycsomagját 2,5 milliárd forintért az Ingatlanbefektetési Kft. vásárolhatja meg. A Dunántúl egy részén gázinfrastruktúra építéssel foglalkozó Magáz és Elmib egy milliárd forintért kel el, a vevő a Steinbeck Vagyonkezelő Kft.

Az M-Ingatlan összes részvényét két pályázaton próbálta meg értékesíteni az ÁPV Rt., de az alacsony árajánlat miatt mindkettő eredménytelenül zárult. Most tizenhat befektetőt hívtak meg tárgyalásra és közülük ketten adtak be ajánlatot. A győztes 2,5 milliárd forintos árajánlatánál valamivel többet, 2,520 milliárd forintot fizetett volna a másik befektető, de nem volt megfelelő bankgaranciája.

Az ÁPV Rt. minden eladás előtt vagyonértékelést végeztet. A szakértő által megállapított összeghez közeli áron talált vevőre az M-Ingatlan Rt., míg az ELMIB és a Magáz vételára a vagyonérték 80 százaléka körül volt – közölte Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója.

Az M-Ingatlan Kft. birtokában van a Mahart volt belvárosi székházának egy része, balatoni üdülők, budapesti ingatlanok, kikötők, összesen mintegy 15 darab.

Az ELMIB Rt. 99,8 százaléka, a Magyar Gázszolgáltó Kft.-nek (Magáz) pedig 60 százaléka az ÁPV Rt. tulajdona. A Magáz többi üzletrésze az ELMIB Rt.-é. Mindkét céget 2002-ben vásárolta meg a privatizációs szervezet a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-től (MFB) 840 millió forintért és már többször próbálkozott az eladásukkal.


Az ÁPV Rt. szintén csütörtökön döntött arról, hogy a francia GL Events, valamint a TriGránit és a West End konzorciuma nyerte a Hungexpo Rt. 77 százaléknyi részvényének eladására kiírt privatizációs tendert, nyolcmilliárd forintos árajánlattal (részletek >>).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik