Belföld

A horvát piac 10 százalékát akarja az OTP

A 236 millió eurós, mintegy 58 milliárd forintos vételár kifizetésével lezárult a horvát Nova Banka megvásárlása.

Rövid távon tíz százalékos piaci részesedést akar elérni, valamint alapkezelőt és lízingcéget is szeretne alapítani az OTP Bank Rt. Horvátországban – mondta Csányi Sándor, a pénzintézet vezetője.

A Nova Banka elsősorban a lakossági betétek piacán erős; míg Dubrovnikban hatvan százalékos a Nova Banka piaci részesedése, addig az ország többi részén egyáltalán nincs jelen. Ezért a meglévő 90 mellé még legalább 20-30 új fiókot szeretnének nyitni. Az elnök-vezérigazgató szerint az igen kiélezett versenyhelyzetben úgy látják, hogy néhány területen új termékekkel tudnak megjelenni. Így többek között az OTP Ingatlan Rt. horvátországi szerepvállalását sem zárta ki Csányi.


További terveit illetően az OTP elnöke kitérően válaszolt a bank esetleges törökországi megjelenésére, ugyanakkor további célként jelölte meg Szerbiát és Romániát.


A horvát bank 2004-ben az auditált IFRS-adatok alapján az előző évi 10 millió euróval szemben 18,9 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. A ROAE (tőkearányos nyereség) tavaly 21,2 százalék, a ROAA (eszközarányos nyereség) pedig 1,8 százalék volt.


A cég mérlegfőösszege 2003 végén egymilliárd euró volt, ez alapján a Nova Banka Horvátország hetedik legnagyobb pénzintézete. A cég tavaly a lakossági betétek piacán 6,3, a lakossági hitelezés területén pedig 4,3 százalékos részesedéssel rendelkezett. A kereskedelmi bankok piacán a Nova Banka súlya megközelítőleg 2,5 százalék a vállalati betétek és hitelek piacán egyaránt. Tavaly év végén a Nova Banka saját tőkéje meghaladta a 78 millió eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik