Belföld

Délutánra megállapodást akarnak a gazdák

A demonstráló gazdák megbízottai csütörtökön 13 óráig meg kívánnak állapodni az agrártárca képviselőivel – közölte a Magosz elnöke a szerdai tárgyalások befejezését követően.

Jakab István utalt arra, hogy az általuk szabott határidőt azért lépték túl a tárgyalásokkal, mert láttak esélyt a megegyezésre. Jakab István úgy gondolja, hogy a megadott időpontig az agrártárcának el kell döntenie, akarja-e a megegyezést vagy sem.


Az érdekképviseleti vezető szerint a legkritikusabb pontokban – ezek a gabonaintervenció és a költségvetést érintő kérdéskörök – megmerevedtek az álláspontok. A gazdák és az FVM képviselői között a tárgyalások 9 órakor folytatódnak az agrártárcánál.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke úgy látja: a költségvetést érintő kérdésekben még lehet tárgyalni a minisztériummal, ám a gabonaintervenció ügyében teljes elutasítást érzékelt. Jakab István aláhúzta: a gabonaintervenció kérdésének rendezése nélkül a gazdák nem fognak megállapodni.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szerdai tárgyalásokon ismét megvitatták azt a tíz pontot, amelyet a megbeszélések elején kitűztek megoldandó problémaként. A miniszter szerint néhány feszültségpont még mindig maradt a szerdai tárgyalásokat követően. Az egyik a gabonaintervenció, a másik pedig az adósságkonszolidációs kérdéskör. Az agrártárca irányítója jelezte: a gabonaintervenciónak a fizikai lehetőségek szabnak határt, ennek mértékéig tudják csak vállalni a termény átvételét.

Németh Imre emlékeztetett rá, hogy a tárgyalások befejezése nem az agrártárcán múlik. Ami – emberileg, jogilag és a költségvetés keretei között – lehetséges, mindent megtesznek a megegyezés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik